Na Vysočině stoupl počet onemocnění hepatitidou typu A

10. 7. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Kraji Vysočina onemocněli letos v prvních šesti měsících čtyři lidé klíšťovou encefalitidou, což je o tři méně než ve stejném období loni. Lymskou boreliózou se nakazilo podobně jako loni 87 lidí. V kraji však výrazně stoupl počet onemocnění infekční žloutenkou typu A.


Hygienici evidují letos za pololetí osm případů, zatímco loni byly za celý rok pouze dva. ČTK to sdělila Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Dva případy klíšťové encefalitidy jsou hlášeny z Jihlavska, po jednom ze Žďárska a Třebíčska. „Je však před námi celé léto a podzim, hodnotit můžeme až po skončení klíšťové sezony,“ uvedla Dvořáková. Loni se na Vysočině objevilo 53 případů klíšťové encefalitidy. Kraj se tak v počtu tohoto vážného onemocnění ocitl na čtvrtém místě v Česku za Jihočeským, Plzeňským a Středočeským krajem.

Infekční žloutenkou typu A většinou onemocní lidé po cestách do zemí s nižším hygienickým standardem. Podle Dvořákové však není jen nemocí cestovatelů. „Riziko hrozí i lidem pobývajícím v zaplavených oblastech v době záplav i následně v průběhu likvidace škod,“ řekla Dvořáková. Tito lidé jsou podle ní k nákazám vnímavější vzhledem ke snížené obranyschopnosti organismu dané stresem, zhoršenými hygienickými podmínkami, prochladnutím a úzkým kontaktem s větším množstvím lidí.

Během dvou až šesti týdnů od kontaktu s virem žloutenky typu A se obvykle objeví příznaky podobné chřipce - bolesti hlavy, nevolnost a horečka. U dospělých se většinou zbarví kůže a oční bělmo do žluta. Pacienti s infekční žloutenkou A musí být izolováni na infekčním oddělení. Léčí se pouze příznaky onemocnění. Základem je odpočinek, jaterní dieta a abstinence.

Loni onemocnělo v Česku infekční žloutenkou typu A 284 lidí, o 20 víc než v roce 2011. Onemocnění lze předcházet očkováním, které chrání přibližně po dvou týdnech od aplikace séra. Druhá dávka se aplikuje za šest až 12 měsíců, imunita přetrvává deset až 20 let. Očkovat se lidé mohou nechat u praktického lékaře a v očkovacích centrech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?