Na vyšší platy lékařů jsou peníze jen z rezervy na přírodní katastrofy

15. 12. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
"I mezi lékaři, a možná i mezi protagonisty výzvy, jsou lékaři, kteří by tu smlouvu už zpátky dostat nemuseli. Máme lékaře špičkové i méně kvalitní odborníky. A rozumní manažeři toho využijí k tomu, aby s některými už smlouvy nenavázali," říká Leoš Heger.


MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ LEOŠ HEGER ŘEKL PRÁVU:

Lékařský odborový klub tvrdí, že z nemocnic, kde je zaměstnáno 16 tisíc lékařů, odejde k 1. březnu víc lékařů, než to deklarovalo, tedy přes čtyři tisíce. To vás přece nemůže nechat klidným.

Nenechává. Přesto jsem přesvědčen, že v takovém počtu lékaři neodejdou, ani výpovědi nepodají. Přece jenom se ale vláda připravuje na to, co se bude dít. Nejhorší scénář, který by mohl vzniknout, je, že by v 80 procentech odešli lékaři z jednoho oboru, například z interny, chirurgie nebo anesteziologie. Jednalo by se o výjimečnou krizovou situaci, na niž by vláda a bezpečnostní rada státu musely reagovat jako na stav nouze a musely by přijmout řadu nestandardních krizových opatření včetně nalezení viníků.

Jaká krizová opatření?

Pod tlakem by jim musela - těm zbývajícím lékařům v daném oboru - masově zvýšit platy.

Kde by ale na to vzala, když se tvrdí, že na zvýšení platů lékařů peníze nejsou?

Musela by použít peníze, které má například na přírodní katastrofy. Tak jako tomu bylo při povodních v severních Čechách. Nemyslím si ale, že k tomu dojde. Naopak si myslím, že z těch 25 procent nemocničních lékařů, kteří s výzvou Děkujeme, odcházíme sympatizují, všichni výpověď nepodají. Máme zprávy, že někteří velmi opatrně vyjednávají se svými přednosty, zda, když výpověď podají, by je zase vzali zpátky. Z toho plyne, že ne všichni jsou odhodláni skutečně odejít.

Pokud byste byl ředitel nemocnice, vzal byste lékaře, který podá do konce roku výpověď, zase zpět?

To je velmi choulostivá otázka. I mezi lékaři, a možná i mezi protagonisty výzvy, jsou lékaři, kteří by tu smlouvu už zpátky dostat nemuseli. Máme lékaře špičkové i méně kvalitní odborníky. A rozumní manažeři toho využijí k tomu, aby s některými už smlouvy nenavázali.

A musí se pacienti obávat, že od března příštího roku, kdy skončí lékařům výpovědní lhůta, nedostanou péči?

Krizový scénář, o kterém jsem se zmínil, se musí vyřešit během dvouměsíční výpovědní lhůty, tedy v lednu a v únoru. Jakkoliv jsem trošku roztrpčen, že lékaři se takovýmto způsobem, tedy velmi nátlakově a někdy až nedůstojně chovají, tak přece jenom si myslím, že jsou natolik odpovědní, že nedojde k tomu, aby podali výpověď a druhý den zmizeli. Věřím, že ty dva měsíce ve výpovědní lhůtě budou normálně pracovat a během nich se bude řešit situace, která už bude jasná.

Naznačil jste, že ze strany Lékařského odborového klubu je tlak na zvyšování platů vydíráním. Použil byste toto slovo, nebo ne?

Jestli někdo řekne, že chce razantně zvýšit plat v době, kdy všichni zaměstnanci ve státní sféře nebo i veřejné sféře jsou na hranici snižování platů, a krize ve zdravotnictví přetrvává, tak vznášet požadavek tak razantně, to se opravdu nedá nazvat jinak než nátlaková akce. Uznávám, že akce LOK je dobře programovaná. Zároveň je to profesionálně agenturně vedená nátlaková akce, která se stala vyhrožováním. Ministerstvo zdravotnictví bylo a bude ochotno jednat, ale současnému hrubému nátlaku a stupňující se agresivitě Lékařského odborového klubu a ČLK již neustoupí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?