Na zvýšení kapitálu nemocnic Pardubického kraje stačí 240 milionů

7. 2. 2014 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Na zvýšení základního kapitálu pěti nemocnic Pardubického kraje bude potřeba méně peněz, než hejtmanství očekávalo. Analýza jejich ekonomické situace ukázala, že do nich bude nutné vložit 240 milionů korun namísto dříve odhadovaných 335 milionů korun. ČTK o tom informoval mluvčí kraje Jakub Rychtecký.


Kapitál má být navýšen ve dvou splátkách v letech 2014 a 2015. „Letošní vklad bude hrazen z přebytku rozpočtu 2013. Díky tomu si nebude muset kraj brát úvěr na řešení provozních problémů, což se původně zdálo nevyhnutelné,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL), do jehož gesce zdravotnictví patří.

Návrh schválili radní kraje, projedná ho ještě zastupitelstvo 27. února. Kromě toho už v lednu kraj schválil zvýšení základního jmění Chrudimské nemocnice, které hrozila insolvence. Hejtmanství do něj vloží budovu ředitelství a deset milionů korun v hotovosti.

Pardubický kraj připravuje kvůli zlepšení ekonomické situace nemocnic jejich sloučení do jedné společnosti, jednou z podmínek je i zvýšení jejich základního jmění. Velký subjekt by měl lepší příjmy od zdravotních pojišťoven, mohl by organizovat centrální nákupy léků a zdravotnického materiálu a byl by odolnější vůči insolvenci. Fúze by se měla uskutečnit k 1. červenci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?