Na zvýšení platů zdravotních sester má Ústecký kraj 45 milionů

23. 8. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Na mzdy zdravotních sester pracujících na směny a bez odborného dohledu Ústecký kraj dostal od státu požadovaných skoro 37 milionů korun. Ze svého rozpočtu doplatí kraj osm milionů korun na platy dalšího zdravotnického nelékařského personálu. Sestry dostaly přidáno od července.


Poskytovatelé zdravotních služeb lůžkové péče museli podat na kraj žádosti o peníze na mzdy. „Radní už žádosti projednali. Protože nám přišlo nespravedlivé, že by některé sestry, které nepatří do dané kategorie, peníze navíc nedostaly, rozhodli jsme se vypsat dotační program z našich prostředků na platy dalších zdravotnických nelékařských pracovníků,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

O peníze z krajského rozpočtu budou moci žádat organizace sídlící v regionu, které poskytují zdravotní lůžkovou péči. Samospráva ze svého rozdělí na platy sester osm milionů korun.

O dotaci ze státního rozpočtu Ústecký kraj požádalo 18 subjektů. Z celkového počtu 26 poskytovatelů lůžkové péče v Ústeckém kraji jsou dva poskytovatelé zřízeni ministerstvem zdravotnictví, tři mají sídlo mimo Ústecký kraj a musí žádat přes kraj v místě sídla, jeden poskytovatel nemá směnný provoz a jeden nemá sestry zařazeny v dané kategorii.

Vláda rozhodla o zvýšení platů zdravotních sester pracujících na směny a bez odborného dohledu od 1. července o 2000 korun. Zvýšení se týkalo asi 43.000 lidí, tedy asi čtyřiceti procent středního zdravotnického personálu. Průměrný hrubý plat sester je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky necelých 28.500 korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?