Nabídka na vyšší tarify LOK nestačí

11. 2. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nabídne na dnešním jednání s představiteli odborů změnu platových tarifů, která zajistí zvýšení mezd lékařům o 5 až 8 tisíc korun měsíčně.


Odbory ale požadují navýšit tarify minimálně o 8 až 12 tisíc a dohodu by měl garantovat premiér Petr Nečas (ODS).

„Finance zůstávají stejné, jaké jsou k dispozici nyní. To znamená dvě miliardy. A tarify vláda pravděpodobně odsouhlasí za podmínky, že akce bude stažena nebo bude vydáno vyhlášení Lékařského odborového klubu (LOK), že doporučí lékařům, aby se chovali individuálně,“ řekl ve čtvrtek Právu ministr zdravotnictví Leoš Heger. Dodal, že 1,5 miliardy má jít na vyšší platy lékařů a 500 mil. na vyšší platy ostatních zdravotníků.

Místopředseda LOK Miloš Voleman ale Právu řekl, že odbory požadují, aby Heger splnil to, co vyhlásil, tedy že na jednoho lékaře bude navýšení sto tisíc korun, což znamená měsíčně navýšení o 8 až 12 tisíc korun v závislosti na kvalifikaci lékaře.

„Je to pro nás nepodkročitelné minimum,“ řekl Voleman. Za pozitivní označil, že by peníze šly to tarifů, což byl jeden z jejich požadavků. „Ne v každé nemocnici ale tarify jsou. Musí se tedy zajistit, aby zvýšení platilo i tam, kde tarify neplatí,“ řekl Voleman. Dodal, že pokud bude dohoda uzavřena, odbory i nadále trvají na garanci. Tu by podle nich měl dát premiér.

„Vím téměř jistě, že 12 tisíc je nad rámec systému,“ řekl Právu Heger. „Byl jsem strašně rád, že se mi podařilo na politické scéně vyjednat zvýšení 5 až 8 tisíc, které půjdou do tarifů, a doufám, že to odbory ocení,“ informoval Heger. Pokud obě strany budou trvat na svých stanoviscích, je jasné, že k dohodě opět nedojde.

Zavadil: dvě miliardy jen lékařům

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil po čtvrtečním jednání s ministrem Hegrem vyzval vládu, aby varování odborářů o možném kolapsu péče brala vážně a dala doktorům celé dvě miliardy, a ne jen 1,5, jak vláda nyní chce.

„Máme spočítáno, že jde zhruba o 16 tisíc lékařů. Krát deset tisíc to dělá 1,6 miliardy, plus 33 procent na odvody a jsme na dvou miliardách,“ řekl Zavadil.

„Byl bych nerad, aby se spouštěla akce, která bude stát daňové poplatníky mnohem víc peněz, než o kterých se nyní bavíme. Všechny ty helikoptéry, vojenské sanitky a další, co vláda připravuje, mi připadá trochu jako opičárna. Neumím si v praxi představit, jak by to vypadalo,“ řekl Zavadil.

Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, také požaduje, aby celé dvě miliardy šly lékařům. Podmínila to ale tím, že od příštího roku se změní tabulky v celém zdravotnictví a platy stoupnou i ostatním zdravotníkům. Přiznala, že shodnout se na stanovisku „všechny peníze lékařům“ bylo „velmi těžké“ a pod hrozbou, že nebude zajištěna péče.

Varovala před umíráním v sanitkách

„Náš průzkum v krajích ukázal, že při odchodu lékařů by nebylo možné v ČR po 1. březnu péči zajistit. V sanitkách by umírali lidé a systém by naprosto zkolaboval. Ne za šest týdnů, ale v některých krajích do tří dnů,“ uvedla Žitníková.

Její kolegyně Iva Řezníčková dodala, že z výzkumu odborů vyšlo, že v kraji Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském, Moravskoslezském a Vysočina by byla hrozba kolapsu péče velmi vysoká a akutní péči by prý tyto kraje mohly zajistit jen 48 hodin.

Odbory varovaly, že pokud lékaři odejdou z nemocnic, třetina zaměstnanců nemocnic ztratí místo. Rušila by se totiž lůžka oddělení i nemocnice. „Není možné situaci gradovat dál a je nutné najít řešení,“ zdůraznila Žitníková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?