Nabídku na ministra zdravotnictví dostal náměstek v Motole Holcát

28. 6. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nabídku na post ministra zdravotnictví dostal dnes od premiéra Jiřího Rusnoka náměstek Fakultní nemocnice Motol a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Martin Holcát. Uvedla to Česká televize. Do pondělí má premiérovi sdělit, jak se rozhodl. "Nepochybně je to velká výzva," řekl ČTK Holcát.


O víkendu chce vše zvážit, protože funkce by mu zasáhla do profesního i osobního života.

Holcáta si pozval Rusnok do Kramářovy vily, kam za ním chodí kandidáti na posty v chystané vládě odborníků. „Byl jsem ve vile a dostal jsem nabídku ke zvážení, do pondělí se mám rozhodnout,“ řekl Holcát s tím, že žádné podmínky pro výkon své funkce si nekladl.

Zatím je podle něj nabídka tak čerstvá, že ještě nemá všechno uspořádané a rozmyšlené. „Musím si to pořádně rozmyslet, protože to zasáhne výrazně do mého profesního i osobního života,“ dodal.
Holcát chce svoje vládní angažmá projednat s motolským ředitelem Miloslavem Ludvíkem a poradit se také s rodinou.

Premiér mu prý zatím konkrétně neřekl, co by jako ministr zdravotnictví měl dělat. „Známe se už hodně dlouho a v určité fázi, kdy jsem byl třeba náměstkem ministra, tak jsme určité věci konzultovali,“ uvedl.

Konkrétní hodinu pro pondělní odpověď nemají prý dohodnutou, Holcátovo rozhodnutí ale oznámí veřejnosti sám premiér.

Holcát se jako lékař specializuje na obor ušní-nosní-krční a je uznávaným manažerem. V roce 1997 ho po úspěšném konkurzu jmenoval ředitelem Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) tehdejší ministr Jan Stráský. V březnu 1999 si ho vybral za náměstka tehdejší ministr Ivan David, po Davidově rezignaci na konci roku 1999 jako první náměstek řídil běžnou agendu ministerstva.

Na post ředitele VFN se vrátil v roce 2000, dokud ho v listopadu 2003 neodvolala tehdejší ministryně Marie Součková. Holcát se postavil proti jejímu plánu zrušit ve VFN dětskou kliniku. V prosinci 2006 se stal statutárním zástupcem ředitele Fakultní nemocnice Motol, v této nemocnici působí doposud.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?