Nabídky na nemocnici Náchod se po měsíčním odkladu otevřou 23. 9.

20. 9. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Soutěž na stavební firmu na více než miliardovou přestavbu nemocnice Náchod nabrala měsíční zpoždění. Původní termín pro odevzdání obálek s nabídkami byl 22. srpen, nyní je po 12 odsunutích aktuálním termínem 23. září. Kraj tvrdí, že další posuny termínu již nebudou a komise v pátek obálky otevře.


Důvodem posouvání termínu byly dotazy potenciálních uchazečů k zadávací dokumentaci. ČTK to řekla mluvčí hejtmanství Martina Götzová.

Přestavba nemocnice Náchod za krajem maximálně stanovených 1,3 miliardy korun bez DPH je investiční prioritou kraje. Kraj tendr na stavební firmu dělá již potřetí, předchozí dva tendry z různých důvodů zrušil. Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení.

Žádná z dosavadních soutěží do fáze otevření obálek nikdy nedospěla. „Je to první krok k úspěšnému startu celého projektu, na který čekají nejen obyvatelé Náchoda a okolí, ale i zaměstnanci nemocnice,“ uvedl radní pro oblast investic Josef Dvořák. Datum 23. září pro podání a otevření nabídek je podle něj konečné a nemůže už být změněno na základě žádosti o dodatečné informace. Od červnového vyhlášení tendru kraj od zájemců obdržel asi 170 dotazů.

Po otevření obálek bude následovat hodnocení nabídek, které kraj již dříve odhadl na dva až šest týdnů. Po ukončení hodnocení by měl přijít na řadu podpis smlouvy. Jediným hodnotícím kritériem je cena. Vítězná stavební firma by podle zadávacích podmínek měla nemocnici postavit maximálně za 33 měsíců.

Zakázku pro kraj administruje brněnská společnost RTS, předchozí zrušenou soutěž si administroval sám kraj.

Přestavbu nemocnice kraj chystá mnoho let. Podle původních představ se mělo začít stavět v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Druhý tendr kraj vypsal v červenci 2015. Po 16 odkladech termínu jej nakonec letos v únoru kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci zrušil. Od uchazečů kraj k druhému tendru dostal 210 žádostí o dodatečnou informaci s 995 dotazy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?