Náboráři německých a rakouských nemocnic lákají na vysoké výdělky

27. 11. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Náboráři 50 německých a rakouských nemocnic nabízejí v pátek a v sobotu na specializovaných "job days" lékařům a sestrám z Česka na 500 volných míst. Nábor lékařů se v Praze koná letos posedmé, nábor zdravotnického a pečovatelského personálu poprvé.


Německým a rakouským nemocnicím tyto profese chybějí, lákají lidi na vysoké výdělky, možnost dalšího vzdělávání, ale i bydlení či školku pro děti. Loni si tak našlo práci přes sto českých lékařek a lékařů.

Absolventi lékařských fakult mohou podle generálního manažera pražských job days Randolfa T.Kunerta počítat s nástupním ročním platem 57.000 eur (1,5 milionu korun), lékaři po první atestaci až s 90.000 eur (2,4 milionu korun) a vedoucí lékaři by měli dostat až 200.000 eur (5,4 milionu korun). V Česku lékaři na stejných pozicích mají pětinový příjem.

Podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela je pro lékaře zahraniční pracovní zkušenost přínosem, jako lékař ji svým kolegům přeje. Jako šéf odborů ale musí myslet na to, že lékaři, a stejně i sestry, v českých nemocnicích chybějí, protože se je tam zatím nedaří tak dobře zaplatit. „České zdravotnictví velkými nábory krvácí, přichází o schopné a zkušené pracovníky,“ upozornil.

Lékaři jdou do ciziny nejen za lepšími výdělky, ale i kvůli tamnímu přijatelnějšímu systému atestačního vzdělávání. V Česku se jeho reforma sice už mnoho let chystá, systém se ale zatím nezměnil. Stále nedořešené je také vzdělávání sester.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?