Náchodští bojují za zachování péče: předali tisíce podpisů

20. 4. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Obyvatelé Královéhradeckého kraje se nechtějí smířit s tím, že by v jejich nemocnicích skončila chirurgická péče. Broumovští úřadu již předali archy s bezmála šesti tisíci podpisy, lidé z Opočna jich nasbíraly deset tisíc.


Obě nemocnice spadají pod Oblastní nemocnici Náchod, uzavřením chirurgie by lidé museli dojíždět za péčí do desítky kilometrů vzdáleného Náchoda. Právě vedení této nemocnice před časem navrhlo, že by měly chirurgie v Opočně a Broumově skončit k 30. červnu.

K tak rychlému uzavření ale zřejmě nedojde. Návrh neprojednaly a neschválily zdravotní výbor, krajská rada ani zastupitelstvo. Podle hejtmana Lubomíra France se teď na návrzích změn pracuje. A tato práce potrvá několik měsíců.

Podle hejtmana by změny měly spočívat v rozšíření kapacity současné broumovské interny, čímž by se zvýšil počet lůžek následné péče. Počítá se prý i s rekonstrukcemi, a to jak jednotky intenzivní péče a interny, tak i jednoho operačního sálu.

Ten by měl sloužit pro takzvanou jednodenní chirurgii, kde se provádějí menší chirurgické zákroky.

Operační sály v Broumově nedávno kvůli špatným elektrorozvodům zavřeli. Šancí na rekonstrukci by mohla být smlouva o pronájmu pracoviště privátním lékařům, kteří tam dosud operovali.

Lidé z Opočna mají ještě naději

Chirurgie v Opočně má ale ještě naději na zachování. S novým návrhem přišlo město Opočno a někteří zaměstnanci tamní nemocnice.

„Přijali jsme usnesení, že i tento návrh by měl být ekonomicky ohodnocený a rozpracovaný, aby bylo vidět, jaké by měl ekonomické dopady či naopak přínosy,“ řekl pro DNES předseda zdravotního výboru Jiří Veselý.

Jestli se s chirurgickým oddělením v Opočně bude počítat, nebo ne, ukážou až podrobně rozpracované návrhy na změny v nemocnici a poté rozhodnutí krajského zdravotního výboru, rady a zastupitelstva.

Návrh podle opočenského starosty Štěpána Jelínka spočívá v tom, že by se chirurgie přemístila do prázdných prostor bývalé porodnice, která už je několik let zavřená, a do nynějších prostor chirurgie by se umístila interna.

Tímto krokem by mělo dojít ke snížení počtu akutních lůžek a přibylo by víc lůžek následné péče, jak to chce také kraj.

Lékaři své oddělení brání

Jednání s městem slíbil hejtman Lubomír Franc na nedávném zasedání opočenského zastupitelstva. Podle něj až bude mít kraj představu, jak má nemocnice fungovat, bude o návrhu s městem jednat.

Opočenské chirurgické oddělení mělo vloni ztrátu 14 milionů korun a podle kraje navíc působí v nevyhovujících podmínkách. Tamní operační sál nesplňuje základní požadavky hygieny.

Lékaři ale své oddělení brání. Operační sály prý prošly vloni na podzim rekonstrukcí za tři sta tisíc korun a schválila je kontrola krajské hygienické stanice. I další kontroly hygieniků prý byly vždy v pořádku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?