Nad léčebnou visí otazník stáří

6. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ohrožena by mohla být v budoucnu kvalita péče o pacienty ryjické Léčebny dlouhodobě nemocných. Ředitel LDN Jaroslav Müllner totiž upozorňuje na vysoký věk většiny doktorů, který se pohybuje okolo...


Ryjice - důchodové hranice.

„Je třeba udržet v LDN kvalitní péči díky kvalifikovaným doktorům se zaměřením na staré lidi, a zároveň ošetřovatelskému a rehabilitačnímu personálu. Já sám už osm let přesluhuji a další doktorka by měla jít do důchodu už za dva roky,“ řekl Müllner, podle kterého by bylo zapotřebí doktorský personál postupně omlazovat.

„Pacienti jsou u nás většinou staršího věku. Je proto důležité mít vztah, pochopení a trpělivost,“ doplnila Jaroslava Kousková z LDN.

„Omlazovacímu“ kroku stojí v cestě snad jen překážka v podobě rozdílných platů mezi LDN a lukrativnějšími pracovními posty ve zdravotnictví. Kvůli financím totiž často volí doktoři raději soukromou sféru nebo práci v zahraničí. Vyšším výdělkům ve většině oborů dávají, oproti LDN, přednost i mladí doktoři.

„Je známo, že až tak atraktivní tento obor není, přitom se tu dělá klasická medicína,“ dodal. Čeští doktoři tak putují více na západ a z východu naopak do ČR. Do LDN v Ryjicích tak například přišlo několik pracovních nabídek lékařů ze Slovenska. Ředitel LDN ale míní, že nabídka zároveň přišla také do ostatních zařízení a pochybuje, že by si doktoři vybrali právě LDN. Důvodem jsou pochopitelně finance. Léčebna, ve které jsou pacienti slepí, s psychiatrickými nemocemi, či mozkovými příhodami, tak na omlazení personálu stále marně čeká. „Otázkou je i příští rok, kdy má LDN přejít pod kraj,“ uzavřel Müllner.

ZDENĚK POKORNÝ, Ústecký deník, 6.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?