Naděje na nemocenské

24. 11. 2009 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
V rámci ochrany Janotova balíčku před "vloupáním" (Jan Fischer) si vláda včera nenechala návrhem ČSSD narušit stávající systém (ne)vyplácení nemocenské.


Nevyplácení? Ale ano: první tři dny marodi nedostávají nic a skoro dva týdny je má na krku zaměstnavatel, sám zaměstnaný hlavně krizí. Na jaře vypukl poprask, že firmy nezvládají na správě sociálního zabezpečení řádně požádat pro své lidi o nemocenskou, často jediný jejich příjem.

Dobrá, chybička se vloudí, ale privátní firmy i erární byrokraté se učí. A vláda se nemohla nechat „rozhodit“ velmi opatrným návrhem Zdeňka Škromacha, který jménem své strany chce první tři dny (karenční dobu) oblažit nemocným 30 procenty z jejich průměrného redukovaného výdělku.

Zároveň však ulevit zaměstnavatelům snížením odvodů na sociální zabezpečení o půl procenta. ČSSD nehodlá ničit „tvůrce hodnot“.

Vláda, která nedávno - před rozrušením rozhemženými a výřečnými poslanci - musela zvýšit schodek 2010 na 174 miliard právě kvůli kapitole sociálního zabezpečení, má ovšem k dispozici silné argumenty proti sociálním úlitbám.

Tu nejšpinavější ideologickou práci může „úřednický“ kabinet svěřit sytě modré pravici a neoliberálním ekonomům. Však si už unisono pochvalují, jak byla loni u nás vůbec nejnižší nemocnost od vzniku moderní české státnosti. A jak se - pod hrozbou třídenního zbídačování - zvýšila v Česku produktivita práce.

Že se tak zrovna v době kombinace sezónní a prasečí chřipky množí počet nemocných v dopravních prostředcích a na pracovištích, aby pandemie prostoupila opravdu celou populaci, o tom takřka nepadne slovo. Čím je mortalita proti produktivitě?

Levicové návrháře nepřítel také snadno obviní, že věcné záležitosti politizují. A návrat vlídnější nemocenské - obnova jejího proplácení v karenční době - nepochybně patří do předvolební kampaně. Jako ten třináctý důchod z dividend ČEZ a zrušení poplatků ve zdravotnictví.

Ještě strategičtější je Škromachův boj za nekrácení mateřské a ošetřovného, který politicky zapojuje do bitvy lidovce. Od pádu Topolánkovy vlády holt máme Sněmovnu, v níž poslanec Hovorka už pouze nehovoří, a tak úspěšné hlasování proti asociálním konceptům není nemožné.

A vůbec: „Co neprosadíme v předvolební konstelaci, zavedeme po volbách,“ říkají v různých obměnách sociální demokraté. Volební kampaň je legitimní.

Jenže mnohokrát už bylo v této zemi po volbách a pružnost Lidového domu byla nejednou doložena. A to i v onačejších věcech, nežli je a kdy bude šrotovné, nad nímž v neděli Bohuslav Sobotka takřka už mávl rukou.

Když se po volbách 2002 koaliční vláda Vladimíra Špidly pustila do reformy veřejných financí, Zdeněk Škromach se hned následujícího roku vrhl na snižování nemocenské v prvních třech dnech a vymýšlel ztěžování její výplaty. Protože - řekl tenkrát - „systém je často zneužíván“. Asi jako naděje voličů, které se po volbách také často nevyplácejí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?