Nadměrné solení může u dětí naprogramovat vyšší tlak v dospělosti

11. 3. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadměrné solení může u dětí naprogramovat zvýšení krevního tlaku v dospělosti, varují pediatři. Podle průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju má v Česku až 80 procent dětí ve věku sedm měsíců až jeden rok ve stravě o 80 procent víc soli, než by měly. Na zdravotní rizika nadměrného solení upozorní v týdnu od 16. do 22. března mezinárodní kampaň Salt Awareness Week.


„V případě nadbytečného příjmu soli dochází ke zvýšenému vylučování sodíku močí, tím ke zvýšeným ztrátám vápníku močí. Nadměrné solení tak zvyšuje i riziko osteoporózy. To je důležité zejména v dětství a dospívání, protože v tomto období se vytváří maximum kostní hmoty, ze které pak lidé čerpají ve stáří,“ sdělil ČTK endokrinolog a obezitolog Petr Hlavatý.

Uvedl, že nadbytečný příjem soli nejen zvyšuje krevní tlak, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév. Sůl také zlepšuje chuť k jídlu, proto nepřímo souvisí i s obezitou. Vysoký příjem soli zbytečně zatěžuje ledviny, zvyšuje riziko rakoviny a přispívá k nevhodným stravovacím návykům.

„Hodně slané potraviny, jako jsou chipsy, uzeniny a sýry, bývají chuťově výrazné, tučné, určené k rychlé konzumaci a přejídání,“ varoval lékař. Obecně problém je podle něj ten, že kdo jí hodně slaných jídel, má i větší chuť na slazené nápoje. „Bohužel to platí i v případě dětí a mladých lidí, pro které je již tradičním spojením kombinace chipsů a coly,“ dodal.

Až 80 procent celkového denního příjmu tvoří skrytá sůl v potravinách. To znamená, že nestačí přestat solit doma, ale také sledovat obsah soli v kupovaných potravinách a nápojích. Polovinu dospělých při nákupu potravin ale nezajímá množství soli a více než třetina ji ve své stravě neomezuje.

Odborníci z iniciativy Vím, co jím a piju radí na talíři už nedosolovat a raději ani nemít na stole slánku. Schůdné je snižovat množství soli postupně - omezení dávky o 20 až 25 procent není podle nich chuťově rozpoznatelné. Jídlo je možné místo solí ochutit bylinkami, kořením či česnekem. Výhodné je jíst více zeleniny a ovoce - draslík v nich obsažený vyrovnává do určité míry nepříznivý vliv na krevní tlak způsobený vysokým příjmem soli. Kdo chce vědět, kolik soli opravdu v jídle má, měl by vařit doma z čerstvých surovin a hlídat si solení. Při nákupu pak číst informace na obalech a sledovat obsah soli v potravinách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?