Nádrže v Hrobicích ukrývaly 200.000 litrů nelegálního lihu

14. 6. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Hasiči a celníci dokončili přečerpávání nelegálního lihu ze dvou podzemních nádrží v Hrobicích na Zlínsku. Podle předběžného součtu ukrývaly přibližně 200.000 litrů tekutiny, řekl ČTK mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj Libor Štěpánek.


Podle něj celníci zatím nemají k dispozici výsledky rozborů, které stanoví obsah etanolu a umožní určit možný daňový únik.

Líh policisté odhalili v návaznosti na vyšetřování metanolové kauzy. V květnu nalezli na třech místech Česka velké množství nezdaněného alkoholu, odhadem kolem milionu litrů. Část skladů byla právě v Hrobicích. Množství nelegálního lihu zde policie odhadovala na 200.000 litrů, to se nyní potvrdilo.

Hasiči a celníci zde začali čerpat líh již na konci května. Cisterny odvezly většinu tekutiny, zbylých několik tisíc litrů však čerpadla z nádrží kvůli jejich spádu vytáhnout nedokázala. „Museli jsme použít nápustě, které byly v nádržích nachystané. Hasiči sehnali koncovky a dnes se podařilo zbytek přečerpat do přepravních kostek o objemu jednoho kubíku,“ uvedl Štěpánek.

Dodal, že nelegální líh byl převezen do skladu celního úřadu, který zahájí daňové řízení. „Líh bude buď prodán v dražbě, nebo bude zlikvidován,“ doplnil Štěpánek.

Podobné sklady jako v Hrobicích nalezli kriminalisté také v Háji u Duchcova na Teplicku a v areálu bývalé likérky Daněk v Ostravě. V Háji policisté objevili šest nádrží, odhadem v nich bylo přes 300.000 litrů lihu. V Ostravě mělo být podle odhadů půl milionu litrů nezdaněného lihu v osmi cisternách, zdejší sklady však po přečerpání vydaly jen 220.986 litrů lihu.

Celkový daňový únik policisté odhadovali nejméně na 285 milionů korun. Podle předběžných výsledků testů byl v zásobnících čistý, 96procentní etanol bez příměsí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?