Nadstandardy se v nemocnicích Pardubického kraje nerozšířily

23. 1. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadstandardní péče, kterou mohou nemocnice nabízet za příplatek pacientům od počátku loňského roku, se v Pardubickém kraji s větším ohlasem nesetkala. Zájem o ni byl zhruba stejný jako před jejich oficiálním zavedením, zjistila ČTK.


Rozdělení péče na standardní a nadstandardní umožnila malá novela zákona o veřejném zdravotním pojištění v roce 2011.

Nemocnice podle ní mohly nabízet až 18 nadstandardů, například lehké plastové sádry, lepší nitrooční čočky nebo některá očkování, později přibyla také volba operatéra či porodníka. Nabídka zdravotnických zařízení v kraji se omezila na několik málo položek, ceny si určovaly samy.

Pardubická krajská nemocnice nabízela pacientům nitrooční čočky a plastové lehčené sádry, stejně jako v předchozích letech. Za rok si o dražší sádru řeklo 220 pacientů, na čočky si připlatilo 338 lidí. Podle mluvčího nemocnice Dušana Korela netvoří příjmy z těchto nadstandardů významnější položku rozpočtu. „Placenou volbu operatéra nemocnice nezavedla a zatím zavádět nebude,“ uvedl Korel s tím, že by to bylo problematické z hlediska právního i etického.

Naopak v Chrudimské nemocnici je možné již několik let si za příplatek 2000 až 5000 korun vybrat operatéra ke gynekologickému či chirurgickému zákroku nebo lékaře k porodu. „Tyto služby nebyly vloni významně využívány, naopak zájem byl o nadstandardně vybavené pokoje na lůžkovém oddělení,“ řekl ČTK ředitel nemocnice Tomáš Vondráček. Jednolůžkový pokoj s televizí a připojením na internet patří do běžné nabídky už léta a není součástí zákonné úpravy. Po dalších nadstandardech nebyla podle ředitele větší poptávka.

Výběr porodníka umožňuje jako placenou službu také Litomyšlská nemocnice, zatímco konkrétního operatéra si musí pacienti domluvit individuálně a bez poplatku. „Bylo to už před zavedením nadstandardů, ale ne vždy má domluvený operatér v dané chvíli volno, proto je tato nabídka bezplatná,“ uvedl mluvčí nemocnice Adrián Nemšovský. Z ostatních nadstandardů je nabídka běžná, lehčené sádry a kvalitnější nitrooční čočky. „Objem peněz z těchto úkonů byl v letech 2011 a 2012 zhruba stejný,“ řekl mluvčí.

Svitavská nemocnice nabízí jako nadstandard pouze lehčené sádry, ostatní výkony vzhledem ke spektru poskytované péče neposkytuje. Zájem o plastové sádry je stále zhruba stejný. „Většina pacientů dává přednost klasické sádře, nejvíce aplikací je u dětí,“ uvedl náměstek ředitele nemocnice Pavel Kunčák. Příjmy jsou z hlediska zařízení nevýznamné, pokrývají v podstatě náklady na materiál. Více peněz nemocnice získává z lépe vybavených pokojů, jejich počet je však omezen možnostmi objektu.

Obdobně je na tom také Orlickoústecká nemocnice, která má v nabídce rovněž pouze lehčené sádry. Meziročně se jejich počet téměř nezměnil a zůstává kolem stovky za rok. Podle manažerky operačních oborů Světlany Jeřábkové ale mezi klienty roste zájem o jiné placené zdravotní výkony, například o porodní analgezii, akupunkturu, cvičení pro těhotné, plastické operace boltců, horních víček a aplikace botoxu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?