Nadstandardy si pacienti v lednu kupovali v nemocnicích jen málo

8. 2. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadstandardy, které mohou nemocnice nabízet od počátku roku, si pacienti podle zjištění ČTK v lednu kupovali jen málo. Ptali se sice od prvních dní na možnost připlatit si na lehčí sádru, lepší nitrooční čočku a některá očkování, museli ale počkat, až nemocnice spočítají, kolik budou za nadstandard od pacientů vybírat.


Teď už jsou na webech nemocnic ceníky, nebo tam brzy budou. Lidé mohou porovnat ceny a najít zařízení, kde zaplatí méně.

Nemocnice očekávají, že zájem o 18 nadstandardů stoupne, až se pacienti s touto možností více seznámí. Některé nemocnice spouštějí informační kampaň, o nadstandardech také hovoří lékaři s pacienty v ambulancích.

Pro nemocnice nejsou nadstandardy povinné, mohou však být konkurenční výhodou. Za přednostní operaci u vybraného odborníka si pacienti zatím připlatit nemohou, ministerstvo zdravotnictví to chce umožnit od dubna. Nemocnice očekávají, že zájem pacientů o nadstandard stoupne, až si budou moci připlatit na lepší klouby, což zatím možné není.

Pokud si pacienti v lednu nadstandard zvolili, byly to hlavně oční čočky a sádry, i těch ale bylo méně než ve stejném období loni. O očkování zatím zájem téměř nebyl. Pacienti platili hotově, složenkou nebo bankovním převodem.

Lepší oční čočky si před zavedením nadstandardů kupovali pacienti prostřednictvím nadace, sami si je legálně koupit nemohli. Téměř polovina klientů očních oddělení si díky tomu dávala voperovat lepší oční čočky. Tento trend by měl podle lékařů pokračovat i teď, kdy už peníze nepůjdou prostřednictvím nadace, ale rozdíl v ceně doplatí sám pacient.

U sáder očekávají lékaři větší zájem, až se oteplí. V zimě jsou zlomeniny, jen když jsou na chodnících ledovky, což v lednu nebylo. Jinak ale zřejmě nebudou podle lékařů plastové sádry žádným hitem - důvodem je vývoj medicíny, kdy se stále méně zlomenin sádruje, mnohé se řeší operativně a stále častěji se dávají ortézy.

Za lepší nitrooční čočky doplatí pacienti například v Praze od necelých 300 do zhruba 25.000 korun, za nitrooční implantát pak téměř 92.000 korun. Za sádru podle typu a rozsahu od zhruba 200 do necelých 2000 korun a za očkování od pár desítek korun do zhruba 3800 korun.

Dosud si lidé mohli legálně připlatit na lepší pokoj a péči nehrazenou ze zdravotního pojištění, jako třeba akupunkturu nebo přítomnost otce u porodu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?