Náhrady zákonodárců asi nebudou podléhat zdravotním odvodům

16. 4. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zákonodárci a další ústavní činitelé možná budou odvádět méně peněz na zdravotní pojištění. Sněmovní zdravotnický výbor dnes doporučil upravit zákon o veřejném zdravotním pojištění tak, že se do odvodů nebudou započítávat některé náhrady.


V případě schválení normy by se vrátil stav, jenž platil do letošního ledna.

Změnu v odvodech z náhrad obsahoval vládní daňový balíček, který zavedl mimo jiné vyšší slevy na děti a vrátil slevu pracujícím důchodcům. Ve Sněmovně prošlo ustanovení bez větší pozornosti a některé poslance prý úprava překvapila.

Ačkoli zákonodárci zvýšili po dlouhých debatách pro letošek platy ústavních činitelů zhruba o tři procenta, kvůli změně zákona o veřejném zdravotním pojištění jim vzrostly jen nepatrně, někteří si dokonce pohoršili, uvedl již dříve server Aktuálně.cz.

Nakonec se ale ústavním činitelům zvýšily platy více v souvislosti se změnou ve stanovování základny, od níž se odvíjejí. Byl to důsledek loňského verdiktu Nejvyššího soudu. Ministerstvo práce a sociálních věcí nepoužívalo při určování základny správný statistický údaj.

Z některých náhrad ústavních činitelů se od ledna odvádí za zdravotní pojištění 4,5 procenta. Dalších devět procent dává Sněmovna nebo Senát. Zrušení odvodů podpořilo dnes 12 členů výborů, čtyři se hlasování zdrželi.

Z náhrad se už několik let odvádějí daně. Po určitou dobu podléhaly v minulosti zdravotnímu i sociálnímu pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?