Nahrazení papírových receptů elektronickými se asi odloží na 2018

21. 10. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zavedení povinnosti předepisovat lékařské recepty výhradně elektronicky se zřejmě odloží na rok 2018. Papírové recepty by tak měly být zachovány ještě tři roky. Počítá s tím novela zákona o léčivech, kterou by měl Senát podle svého ústavně-právního výboru tento týden schválit.


Po dobu vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) by tedy měl zůstat současný stav, kdy může být recept po dohodě s pacientem buď v listinné, nebo v elektronické podobě.

Drtivá většina receptů je nyní v papírové formě. Povinný elektronický recept měla od roku 2015 zavést novela schválená za vlády Petra Nečase (ODS) začátkem minulého roku. Ministerstvo zdravotnictví ale oznámilo, že na povinnost není připraven Státní ústav pro kontrolu léčiv, který by musel poměrně nákladně rozšířit centrální úložiště receptů, ani část lékařů, protože nevyužívá výpočetní techniku. Jde prý vesměs o starší lékaře v odlehlejších regionech.

Elektronický recept má být kvůli evidenci nadále povinný pro léčivé přípravky s obsahem marihuany.
Povinné využívání elektronického receptu prosadil sněmovní zdravotnický výbor v minulém volebním období do původně technické vládní normy, která přejímala evropské směrnice. Předkladatelé z řad tehdejších koaličních poslanců si od zavedení povinných elektronických receptů slibovali úspory jedné až dvou miliard korun ročně. Zmizely by podle podle nich také falešné recepty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?