Náklady i výnosy nymburské nemocnice byly loni 195 milionů korun

31. 1. 2014 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Nymburská nemocnice dosáhla v loňském roce vyrovnaného hospodářského výsledku. Výše nákladů i výnosů byla zhruba 195 milionů korun a proti roku 2012 nemocnice snížila výdaje o 3,5 milionů korun. Rozpočet na rok 2013 přitom počítal se ztrátou 12 milionů korun, řekl na tiskové konferenci nemocnice její obchodně ekonomický náměstek Miroslav Hladílek. Pro tento rok bude výše nákladů záležet na dojednání případných výnosů nemocnice, minimálně to však bude opět zhruba 195 milionů korun.


„Rok 2013 měl řadu úskalí, především to byla úhradová vyhláška stanovená na ten rok, potom to byl významný vliv růstu DPH, především přesun položek do vyšší daňové třídy, což znamenalo vyšší zatížení a pro Nemocnici Nymburk specifický vliv referenčního období 2011,“ řekl Hladílek. Další úspory už podle něj v nemocnici nejsou reálné a jediným způsobem, jak zlepšit stav nemocnice, je pomocí jejich výnosů.

„Výnosy za zdravotní péči jsou dlouhodobě poddimenzované, proto rok 2014 bude znamenat soustředit se v rozumné míře na to, jak zvýšit výnosy,“ dodal. Příští rok nemocnice počítá se ztrátou také kvůli rušení regulačních poplatků.

Letos v únoru nemocnice zprovozní nové radiodiagnostické oddělení za téměř 26 milionů korun, většinu zaplatily evropské fondy. Do letošního pololetí se zrekonstruuje interní oddělení a zřídí nové oddělení následné péče na bývalém gynekologickém oddělení, investici asi deseti milionů korun zaplatí město.

Na začátku roku 2015 by se mělo v bývalém dětském oddělení zřídit nové oddělení následné intenzivní péče, které si pronajme společnost Chroniker. Oddělení by sama měla opravit za zhruba 20 milionů korun a nemocnici potom platit roční nájemné tři miliony korun. „Základní smlouva o podnájmu by mohla být podepsána do konce února nebo března letošního roku, a tudíž by se mělo na základně smluvních jednání počítat s výnosem za podnájem tohoto nevyužitého prostoru,“ řekla ředitelka nemocnice Alice Opočenská.

V rámci své strategie nemocnice počítá v roce 2015 také se zřízením urgentního centrálního příjmu nebo takzvané jednodenní medicíny u operačních oborů. Ta má zajistit ambulantní operační zákroky, po kterých pacienti nemocnici opustí do 24 hodin od operace.

Zřizovatelem a provozovatelem nemocnice je od května 2011 město Nymburk. Zaměstnává asi 340 zaměstnanců, počet nemocničních výkonů v nemocnici každoročně roste.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?