Náklady na léčbu lupénky loni přesáhly půl miliardy korun

1. 11. 2016 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Výdaje pojišťoven na léčbu lupénky loni přesáhly půl miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které poskytly tři největší zdravotní pojišťovny. Náklady na léčbu onemocnění v posledních letech rostou především kvůli tomu, že je více pacientů léčeno biologickou léčbou, která je finančně nákladná.


Biologickou léčbu mělo loni 1210 klientů tří největších pojišťoven, což je asi o 13,5 procenta více než v roce 2014. Celkově ale tvoří pacienti s biologickou léčbou jedno až dvě procenta z celkového počtu lidí léčených s lupénkou.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) loni vydala na léčbu pacientů s lupénkou zhruba 383 milionů korun, z čehož asi čtvrt miliardy činily výdaje na biologickou léčbu. „Počet pacientů, kteří jsou těmito moderními přípravky léčeni, se za poslední tři roky zvýšil o 25 procent a průměrné roční náklady na každého z nich se pohybují kolem hranice 270.000 korun,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Také podle mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenky Mazurové rostou náklady především kvůli rozšíření biologické léčby. „Celkově ČPZP vynaložila v posledních třech letech na léčbu lupénky přibližně 167,1 milionu korun, z toho na biologickou léčbu bylo vydáno přibližně 99,6 milionu korun,“ uvedla.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) loni hradila biologickou léčbu 282 pacientům s lupénkou, což je meziroční růst asi o 13 procent. Výdaje činily 71 milionů korun, což je o dva miliony více než v roce 2014.

Na specializovanou léčbu dosáhne jedno až dvě procenta z počtu pacientů léčených s lupénkou. Podle VZP je vhodná jen pro mimořádně těžké případy. Prezident Společnosti psoriatiků a atopických ekzematiků Josef Pohůnek se ale domnívá, že by pravidla pro výběr pacientů mohla být mírnější. „Myslím si, že pravidla jsou až moc přísná, že by se to mohlo zmírnit,“ řekl.

Pojišťovny registrují desítky tisíc pacientů s lupénkou, podle odhadů odborníků trpí tímto onemocněním dvě až čtyři procenta Čechů.

Lupénka je chronické zánětlivé onemocnění, které se viditelně projevuje na kůži. Může ji zhoršovat stres, některé léky a infekce. U těžkých případů bylo prokázáno zkrácení života u mužů o 3,5 a u žen o 4,4 roku. Nejčastějším způsobem léčby jsou masti obsahující kortikosteroidy. Ty mají řadu vedlejších účinků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?