Nákup ICT služeb v Krajské zdravotní

28. 5. 2012 7:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní v severních Čechách před sebou má výjimečnou operaci, ovšem mimo nemocniční sály. Skoro za 4 miliardy chce modernizovat informační technologie a svěřit je privátnímu správci. Kolem nákladného projektu se množí pochybnosti, mimo jiné i proto, že společnost nedávno obnovila počítačové vybavení z evropských peněz.


Přepis reportáže Událostí České televize

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, redaktorka: Projekt gigantických rozměrů. Nemocnice se chce zbavit dohledu nad počítači, sítěmi a databázemi a vše svěřit soukromé firmě. Úplnou kontrolu nad nemocniční informatikou má získat vítěz na dobu 10 let.

Jiří VONDRA, mluvčí, Krajská zdravotní: Především bude obsahovat komplexní zprávu ICT prostředí a to se všemi garancemi od profesionála.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, redaktorka: Na údržbě a obnově sítí přitom severočeský obr nemocnic pracuje průběžně už několik let. Ročně utratí kolem 80 až 120 milionů korun. Teď se chce ale IT náhle zbavit úplně a zaplatí mnohem víc. Podle zadávací dokumentace ročně 330 milionů.

Jiří VONDRA, mluvčí, Krajská zdravotní: Krajská zdravotní chce právě dohnat to, co v minulých letech bylo podfinancováno.

Alena DERNEROVÁ, senátorka /Severočeši.cz/: Pokud jsem informovaná, tak ty sítě vlastně, ta technika, která tam je, je na velmi vysoké úrovni, není zapotřebí momentálně ji měnit.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, redaktorka: Jednou z hlavních podmínek pro získání zakázky je cena. V tomhle případě ale tvoří jen něco málo přes polovinu. To není možné třeba u fakultních nemocnic Ministerstva zdravotnictví.

Marek ŽENÍŠEK, 1. náměstek ministra zdravotnictví: Cena musí tvořit vždy nejméně 80 %.

Alena DERNEROVÁ, senátorka /Severočeši.cz/: Není to vůbec šťastné a mám pocit, že se vlastně outsourcing honí na poslední chvíli právě před krajskými volbami.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, redaktorka: Na počítačové technologie získává Krajská zdravotní i podporu z evropských fondů. O další dotace usiluje i teď. K pronájmu majetku zaplaceného z fondů musí ale získat souhlas Regionální rady pro Evropské dotace.

Marcela KLÍCHOVÁ, mluvčí, ROP Severozápad: V tuto chvíli žádné takové stanovisko na stole nemáme.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, redaktorka: Obálky s nabídkami se mají otevírat za necelý měsíc. O zakázku v Krajské zdravotní usiluje víc než 30 firem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?