Nákup léků přes internet je nebezpečný, tvrdí lékárníci

11. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Tento prodej se do Evropy rozšířil z USA a Kanady a u nás je zakázaný. Přesto víme o tom, že se tak v některých případech děje. Pacient ale zhruba ze čtyřiceti procent dostane padělek nebo lék naprosto neznámé kvality...


Nákup léků přes internet je velmi nebezpečný. I když ceny léků jsou nižší, zákazník nemusí dostat to, co chce. Řekl to Právu ve středu Jindřich Oswald, prezident České lékárnické komory.

„Tento prodej se do Evropy rozšířil z USA a Kanady a u nás je zakázaný. Přesto víme o tom, že se tak v některých případech děje. Pacient ale zhruba ze čtyřiceti procent dostane padělek nebo lék naprosto neznámé kvality, který může přijít i z druhého konce světa,“ řekl Oswald.

Uvedl, že konzultace lékárníka s pacientem je i při vydávání léku vždy nezbytná, protože lékárník upřesňuje pacientovi podle pokynů lékaře dávkování léku a může ho upozornit i na některé nežádoucí účinky.

Přesto například v Anglii je prodej léků přes internet povolen a v Německu některé zdravotní pojišťovny koketují s tím, že nákup je lacinější. „My jsme však zásadně proti nákupu léků přes internet. Je to pro pacienta velmi rizikové,“ zdůraznil Oswald.

Jeho kolegyně lékárnice Leona Štěpková informovala, že lékárníci vyhodnotili anketu, v níž se ptali, zda lidem vadí různé doplatky za stejný lék v různých lékárnách.

„Ze 13 000 anketních lístků nám vyplynulo, že rozdílné doplatky za stejný lék v různých lékárnách vadí 54 procentům pacientů, lékárnu s nejnižším doplatkem vyhledává 61 procent pacientů a 63 procent lidí by si své léky nikdy mimo lékárnu nekoupilo.

Sedm procent by si rádo své léky vyzvedlo přímo u lékaře,“ uvedla Štěpková. Letošní den lékáren bude 20. června a lékárníci v něm chtějí upozornit na náročnost a nezastupitelnost svého poslání. „Přímo v lékárnách se vyrábí zhruba šest procent léků, individuálně šitých na pacienta. To už ve světě nemá skoro obdoby. Pediatři a kožní lékaři si však bez takovéto pomoci lékárníků svoji práci už ani neumí představit,“ uzavřel Oswald.

Václav Pergl, Právo, 11.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?