Napálili mne, tvrdí ministr Rath

16. 11. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví David Rath v úterý vysvětlil své rozdílné postoje k projektu internetových zdravotních knížek IZIP. Jak se totiž ukázalo, v roce 2002 projekt podporoval, zatímco dnes ho napadá. Tvrdí, že je to naprosto neúčelné mrhání s finančními prostředky...


Internetové zdravotní knížky má teď za mrhání peněz

Rath na dotaz Práva vysvětlil, že ho v roce 2002 autoři projektu a zakladatelé firmy IZIP Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký (oba ODS, dnes europoslanci) přesvědčovali, že projekt nebude nic stát.

„Dušovali se, že to bude pro lékaře nepovinné, a nebude to stát žádné peníze, protože na to mají sponzory. Já jsem tehdy vůbec netušil, že je to financováno z VZP. To jsem se dozvěděl až poté. Byl jsem tehdy uveden těmito dvěma poslanci v omyl,“ prohlásil Rath.

Dodal, že až dodatečně zjistil, že projekt si od VZP vyžádal nejprve 20 miliónů korun, pak 25 miliónů a v příštím roce má stát už 150 miliónů. „Když porovnám, co to přináší a co to stojí, tak je to podle mě naprosto neúčelné mrhání,“ zdůraznil Rath. Projekt se podle něj dostal někam úplně jinam, než měl.

Ouzkému platit nechce

Rath tvrdí, že poslanec Ouzký má z projektu osobní prospěch. „Je to dokladováno jeho přiznáním o vedlejších příjmech na stránkách Evropského parlamentu. Zde přiznává účast ve společnosti IZIP a přiznává to jako placenou funkci. Čili pan poslanec Ouzký nejen že je jedním z hlavních majitelů té firmy, jednatelem, ale má z ní i osobní prospěch. A já prostě odmítám ze svých peněz přispívat panu poslanci Ouzkému,“ podotkl Rath.

Na argument, že VZP tento projekt neplatí z peněz určených na léčbu, ale z provozního fondu, Rath reagoval: „To je úplně jedno. I provozní fond se tvoří z našich daní. Jestli jste pojištěna u VZP, tak z toho já i vy přispíváme panu poslanci Ouzkému.“

Šéf Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů Milan Kubek se před novináři pozastavil nad výší provozního fondu VZP, který podle něj činí 3,5 miliardy korun ročně. Přitom na veškerou léčbu v nejdražší české nemocnici Praze-Motole se včetně transplantací, superdrahých vyšetření a léků ročně vynaloží kolem 4,5 miliardy.

Hana Kadečková,

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?