Nařízení garantuje pacientům lhůty dostupnosti zdravotních služeb

2. 1. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvýše 35 minut autem to pacienti mají mít k praktikovi, zubaři, gynekologovi a do lékárny. Stanovuje to nařízení o dostupnosti zdravotních služeb, které včera nabylo účinnosti. V lůžkové péči například má pacient mít do 60 minut gynekologii či dlouhodobou ošetřovatelskou péči a do 120 minut kardiochirurgii. V případě plánované péče garantuje vyhláška do 52 týdnů náhradu kyčelního či kolenního kloubu, do 30 týdnů operaci šedého zákalu a do 20 týdnů operaci křečových žil.


Pacientům vláda tímto nařízením poprvé garantuje dojezdové a čekací doby na ošetření. Když zdravotní pojišťovna lhůty nezajistí, může jí ministerstvo zdravotnictví dát pokutu až deset milionů korun. Podle kritiků využijí pojišťovny nařízení k tomu, aby v místech s kratší dostupností některým lékařům a nemocnicím nedaly smlouvu.

Od 1. ledna se také krátí pobyt v lázních na účet zdravotních pojišťoven ze čtyř týdnů na tři a klesá počet diagnóz z 87 na 66. Komplexní lázeňská péče zůstává u vážných diagnóz jako mrtvice, pojišťovny naopak přestanou hradit lázně po operaci žlučníku.

S Novým rokem také stoupá DPH na léky a zdravotnický materiál ze 14 na 15 procent, ceny možná mírně stoupnou u volně prodejných léků. U léků na recept by se doplatky pacientů měnit neměly, výpočet úhrad zahrnuje změny DPH, takže o nárůst se rovným dílem dělí pojišťovny s výrobci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?