Národ pijáků? Potíže s alkoholem má prý půl milionu lidí

6. 9. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Problémy se závislostí na alkoholu má podle některých odhadů v Česku 500.000 až 700.000 lidí, uvedli zástupci kliniky adiktologie v Praze, známé pod názvem "Apolinář". Tento měsíc slaví protialkoholní oddělení psychiatrické kliniky 65. výročí od svého založení. Závislostí na tabáku trpí kolem 1,5 milionu Čechů, drogově závislých jsou desítky tisíc. Česko má nyní 10,52 milionu obyvatel.


Primář kliniky Petr Popov uvedl, že od počátku založení protialkoholního oddělení v roce 1948 zařízení léčilo kolem 80.000 lidí závislých na alkoholu či jiné návykové látce. Alkoholová závislost patří v Česku k nejvyšším v Evropě stejně jako spotřeba alkoholu, konstatoval přednosta kliniky Michal Miovský. Pokud se závislý na alkoholu léčí, má třiceti až sedmdesátiprocentní šanci na úspěch.

Protialkoholní oddělení v Apolinářské ulici drží jeden světový primát, a to je založení záchytky v roce 1951. „Jako zdravotnická instituce byla pražská záchytka prvním zařízení svého druhu na světě,“ uvedl Miovský. Záchytka tam byla až do roku 1993, kdy byla přemístěna jinam a místo ní vzniklo první detoxifikační lůžkové oddělení v ČR.

Na klinice adiktologie je 66 lůžek pro muže i ženy, v současnosti má v péči 500 osob. Působí zde 80 odborných pracovníků, kteří tvoří tým z oblasti adiktologie, psychologie, psychiatrie, práva, epidemiologie, sociologie, sociální práce, kriminologie a speciální pedagogiky. Klinika zajišťuje pregraduální a postgraduální vzdělávání a zapojuje se do výzkumu. V současnosti se snaží mimo jiné o obnovení ambulance pro děti a mládež, které bylo původně založeno už v roce 1967.

Zástupci kliniky uvedli, že díky propojení lékařské a nelékařské části se klinika stala koncepčně ojedinělým pracovištěm svého druhu ve střední Evropě.

Protialkoholní oddělení psychiatrické kliniky lékařské fakulty Univerzity Karlovy založil v roce 1948 Jaroslav Skála. K léčbě byli přijímání zejména pacienti závislí na alkoholu. Pracoviště se postupně rozšiřovalo.

Statistici spočítali, že výdaje zdravotních pojišťoven v roce 2011 na léčbu lidí závislých na alkoholu a nelegálních drogách vyšlo na 1,563 miliardy korun. Je to tři čtvrtě procenta z 223 miliard korun, které v tom roce celkem daly pojišťovny na zdravotní péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?