Narodil se první primát, který byl počat po transplantaci vaječníků

15. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí lékaři provedli první transplantaci tkáně vyječníků u primátů, díky které se narodil zdravý jedinec. Podle autorů by tento postup mohl v budoucnu pomoci ženám, u kterých dojde k předčasnému ukončení fertility, například u onkologických pacientek...


po chemoterapii. Ty by mohly využít možnosti mražení tkáně vaječníků, která by jim byla odebrána před začátkem léčby.

Průběh výzkumu

Výzkumníci vyjmuli tkáň vaječníků sedmi opičích samic v produktivním věku. Části tkáně pak transplantovali na různých místech v těle, například do oblasti ledvin či svalů.

Poté lékaři pozorovali, zda organismus opic bude vykazovat rekace, které by signalizovaly počátek funkce vaječníků. Monitorovali produkci progesteronu a estrogenu a vývoj folikul, ve kterých probíhá dozrávání vajíček, jež mohou být poté oplodněny.

V době od 70 do 150 dní po transplantaci vykazovaly všechny opice produkci estrogenu. K nejvýraznější produkci tohoto hormonu docházelo u samic, kterým byla transplantována tkáň v abdominální oblasti.

Čtyři opice, kterým byla aplikována látka na stimulaci ovulace, vyprodukovaly jedenáct zralých vajíček, která byla oplodněna. Dvě vzniklá embrya pak byla přenesena do těla samic. Jedna z nich porodila zdravé mládě.

ZDROJ:

First primate born after ovarian transplant

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 14.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?