Nároky lékařů musejí odpovídat příjmům pojišťoven,

24. 10. 2012 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
říká ředitel Revírní bratrské pokladny, zdravotní pojišťovny, Lubomír Káňa


V posledních dnech přinesla média informace o nedostatku finančních prostředků na účtech zdravotních pojišťoven s výhledem několikamiliardového deficitu. Nejen na to, jak je na tom s financemi Revírní bratrská pokladna, ale i na další otázky jsme se zeptali jejího ředitele Lubomíra Káni (na archivním snímku).

Jak je tedy na tom s financemi vaše pojišťovna?

Určitě nejsme v červených číslech a mohu všechny ujistit, že své závazky budeme i nadále platit včas, tedy ve lhůtách splatnosti. V tomto případě ale bohužel platí, že jsou ve většině případů házeny všechny zdravotní pojišťovny do jednoho pytle. Naše pojišťovna navíc disponuje nejvyšší rezervou ze všech zdravotních pojišťoven působících v ČR.

Nedostatek finančních prostředků tedy nehrozí?

Finanční napětí v systému trvá téměř nepřetržitě. Laťka nároků a požadavků poskytovatelů zdravotní péče je vždy položena výše, než jsou příjmy pojišťoven. Řadu let nebyla valorizována platba státu za státem hrazené pojištěnce. Přitom se jedná o více než polovinu z celkového počtu obyvatel.

Na Moravě a ve Slezsku pracuje ve srovnání se zbytkem ČR daleko více lidí v rizikových profesích a vliv na zdraví pojištěnců má i výrazně zatížené životní prostředí. Jak se s tím vaše pojišťovna vyrovnává?

Stav životního prostředí v Moravskoslezském kraji, kde žijí tři čtvrtiny našich pojištěnců, je dostatečně známý. O náročnosti povolání zdejších obyvatel jsme pochopitelně věděli už před dvaceti lety, kdy byla Revírní bratrská pokladna zřízena, a svou činnost jsme tomuto stavu přizpůsobili. Při dostatečné míře úsilí a rozvážného postupu to, jak je vidět, jde i za ne úplně příznivých podmínek.

Jaký očekáváte vývoj našeho zdravotnictví v nejbližších měsících?

Nyní řešíme nová pravidla pro dostupnost zdravotní péče, změn doznají i smluvní ujednání s lékaři a lůžkovými zařízeními, každoroční jednání o úhradách nemusím snad ani zmiňovat. Asi nikdo neočekává, že do systému odněkud přibudou další miliardy navíc. Ještě více tak vzroste význam schopnosti udržet finanční hospodaření pod kontrolou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?