Naší nemocnici škodí nepravdy, bouří se primáři z České Lípy

7. 2. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Dosud mlčeli. Ale pohár trpělivosti přetekl. K protestům, které vypukly po odložení zateplení Nemocnice s Poliklinikou v České Lípě, se přidávají také zaměstnanci zdravotnického zařízení. Své prohlášení vydala dokonce skupina dvanácti primářů z oddělení napříč celou nemocnicí.


„Se znepokojením sledujeme množící se hlasy, vznikající především mimo Českolipsko o tom, že nemocnice nemá koncepci, perspektivu a že špatně hospodaří. Proti těmto názorům se zásadně ohrazujeme, jsou nepravdivé,“ stojí v prohlášení.

Adresátem je kraj

„Je to vyjádření našeho občanského a profesního nesouhlasu s tím, jak zřizovatel Liberecký kraj zachází s naší nemocnicí,“ upřesňuje jeden z podepsaných primářů, který si nepřeje zveřejnit své jméno z obav před možnými personálními čistkami. Redakce jeho jméno zná.

Primáři svůj podepsaný nesouhlas adresovali hejtmanovi Libereckého kraje Martinu Půtovi (SLK), náměstkyni pro zdravotnictví Zuzaně Kocumové (Změna pro LK) a členům dozorčí rady. „Politici by si měli uvědomit, že po letech míra trpělivosti přetekla a že lidé nebudou kývat na jejich nemoudra, o nichž si myslí, že jsou to moudra,“ vysvětluje primář s tím, že v nemocnici mezi personálem panuje blbá nálada. „Nevěříme tomu, že se, jak vedení kraje prohlašuje, začne v září zateplovat,“ doplňuje primář.

Pouze dvě primářky českolipské nemocnice společné prohlášení nepodepsaly. Jednou z nich je primářka radiologie Hana Čerbáková.

„Prohlášení není o péči o pacienty, není o tom, proč tu nemocnice je, proč by tu měla být a proč je pro tento region naprosto nezbytná. To prohlášení spíše hovoří o krocích managementu nemocnice a to není moje parketa.

Proto jsem ho nepodepsala,“ vysvětluje Hana Čerbáková, proč její jméno pod prohlášením chybí. Kromě ní prohlášení nepodepsala ani primářka z oddělení neurologie Jitka Mondoková. A chybí také jméno primáře pediatrie Josefa Guta. Ten je ale nemocný.

Větší komfort je v lékařském stanu

Lékařům podle prohlášení vadí především to, že po letech, kdy se konečně zklidnila situace uvnitř nemocnice po předchozích častých obměnách managementu, se s novým vedením kraje znovu jitří atmosféra. „Nastupuje opět diktát těch, co jsou u moci. Oproti minulosti, kdy se perzekvovala buržoazie, pak staré struktury, je dnešním hlavním zaklínadlem korupce a tomu je podřízené vše, bez ohledu na dopady a širší souvislosti,“ myslí si primář.

„Nejsme politici a nebudeme hodnotit zakázku zateplení, jen chceme, aby se konečně zlepšilo sociální prostředí v nemocnici, které je oproti jiným otřesné. Kdybychom léčili venku ve stanech z Afghánistánu, budou mít pacienti větší komfort než nyní,“ přirovnává primář.

Všichni chtějí klid na práci a především důstojné prostředí pro pacienty. I přes nedostatek peněz, které zdravotnictví obecně trápí, se podle jejich argumentace daří v českolipské nemocnici otvírat lůžkové kapacity a zařízení se připravuje na akreditaci. „Máme vizi a strategii. Podporujeme práci managementu a našich zdravotníků, která vede k udržení stabilního regionálního zdravotnického zařízení. O totéž žádáme všechny politiky, kteří za nemocnici odpovídají,“ stojí v závěru prohlášení.

Kámen úrazu: odložené zateplení

Dění kolem českolipské nemocnice, která poskytuje péči pro 110 tisíc lidí, rozpoutalo rozhodnutí vedení Libereckého kraje zrušit původní zakázku na zateplení za zhruba 125 milionů korun a vypsat novou soutěž. Argumentem k takovému kroku byl posudek pražské společnosti Energy Benefit Centre a. s., kterou si najalo hejtmanství.

Závěrem dvoudenní práce pěti odborníků je konstatování, že vysoutěžená cena zateplení se měla vejít pod 100 milionů korun. Zástupce firmy Storing, která původní zakázku připravila, krajský posudek zpochybnil. Kromě jiného uvedl, že zateplení nemocnice srovnával se zateplením škol, u nichž jsou jiné parametry. To připustil podle zápisu z dozorčí rady ředitel Energy Benefit Centre a. s. Lubomír Novák.

Vadí malý cenový rozdíl

Podle předchozího vyjádření člena dozorčí rady NsP Jaromíra Baxy (Změna pro LK) najatá firma nehodnotila celou zakázku, ale pouze některé její části, například způsob výběrového řízení nebo soulad s dotačními podmínkami. Kraji vadí především to, že vysoutěžená cena je příliš blízko té, která vzešla od projektanta. Jeho práci pro změnu hodnotí kladně posudek soudního znalce, který si nechala vypracovat nemocnice.

Českolipská nemocnice potřebuje modernizaci nejméně za 300 milionů korun. Objekty z 80. let minulého století jsou za hranicí životnosti, z fasády opadávají kusy omítky, netěsní okna. Vedení nemocnice proto v minulých letech připravilo projekt na zateplení fasády a výměnu oken tří hlavních budov.

Už v polovině roku 2010 nemocnice získala z EU příslib dotace 42,5 milionu korun, vybraný byl již i dodavatel. Ve veřejné soutěži zvítězila firma CL­Evans. Kvůli nevyřešenému financování ale práce nezačaly a nemocnice musela už třikrát odložit termín čerpání dotace. Podle dřívějšího vyjádření se liberecký hejtman Martin Půta (SLK) pokusí osobně vyjednat prodloužení termínu, aby nemocnice o dotaci nepřišla. „Do tří měsíců by měla být hotová realizační dokumentace a na jejím základě by se mohlo vypsat nové výběrové řízení. V září by se mělo začít se zateplením, které je jednou z priorit kraje,“ přislíbil Martin Půta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?