Násilí v čínských nemocnicích

18. 8. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Čínské zdravotnictví je zamořeno násilím. Útoky nespokojených pacientů a jejich příbuzných na lékaře a sestry se stupňují co do množství i do krutosti. Podle statistik k nim dochází v každé nemocnici v Číně průměrně dvakrát za měsíc.


Barbora ŠÁMALOVÁ, redaktorka: Záběry z průmyslové kamery. Nespokojená příbuzná pacienta zbila sestru tak, až ochrnula. Čínské nemocnice jsou bitevním polem, nejen ve válce proti chorobám, ale hlavně mezi lékaři a pacienty. Statistiky mluví za vše, v každé nemocnici dojde k napadení průměrně jednou za 14 dní. Následky jsou často smrtelné. Nedávno skončil jeden doktor s prořízlým hrdlem a dalšího ubili trubkou. Důvody problému čínského zdravotnictví jsou dobře známé - nedůvěra v lékaře a vedení nemocnic, vysoké náklady, dlouhé čekací lhůty a zároveň málo času na pacienty a korupce na všech úrovních. Stát přispívá na péči málo. Nemoc dokáže přivést rodinu k bankrotu. Lidé, kteří utratí celoživotní úspory, chtějí pozitivní výsledky. Když to nejde, obviňují lékaře. Doktora Čao Li-čunga bodl do krku pacient, kterého vůbec neznal. Málem zemřel.

Čao IL-ČUNG, napadený lékař: Pacienti se domnívají, že všechny peníze za drahou léčbu dostává lékař. Ve skutečnosti jsou ale naše mzdy nízké, většina výdajů jde na zařízení a přístroje.

Barbora ŠÁMALOVÁ, redaktorka: Útoky jsou čím dál častější. Rostou v průměru o 23 % ročně. Pacienti přišli na to, že fungují. Nemocnice se bojí násilí víc než soudu, a tak radši platí odškodné. Právnička Li Chuej-ťüan pomáhá obětem útoků. Situace je podle ní nejhorší v menších městech, kde je zdravotní péče nejslabší.

Li CHUEJ-ŤÜAN, právnička napadených lékařů a sester: Pacienti platí velké peníze. Kvůli nemocem chudnou a zhoršuje se kvalita jejich života. Zatímco v jiných ohledech se čínská společnost rychle rozvíjí a kvalita života se zlepšuje, ve zdravotnictví tomu tak není.

Barbora ŠÁMALOVÁ, redaktorka: Politici se snaží o reformy. Rozšířili zdravotní pojištění. Změny jsou ale pomalé a nestačí. Zákroky drahé a platy lékařů nízké. Většinu peněz spolkne administrativa. Nemocnice aspoň zvyšují bezpečnost. Povinné jsou alarmy, přístroje na detekci zbraní, hlídači. V této nemocnici dokonce i policejní štíty v ordinacích. Barbora Šámalová, Česká televize, Peking.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?