Nástupce pojišťoven vojenské a vnitra ovládne šestinu trhu

15. 11. 2010 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V dubnu, nejpozději v červenci příštího roku by mělo začít slučování dvou zdravotních pojišťoven - ministerstva vnitra a vojenské, čímž by v zemi vznikla největší zaměstnanecká zdravotní pojišťovna, která by ovládala šestinu trhu.


Zahájení fúze potvrdil pondělnímu vydání týdeníku Euro náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.
Sloučení začne, jakmile vstoupí v platnost novela zákona, která fúze pojišťoven odblokuje. Splynutí obou pojišťoven ještě budou muset posvětit jejich správní rady.

Euro připomíná, že Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) v minulosti fúzi odmítala. Odůvodňovala to tím, že obhospodařuje informace o vojácích ve zvláštním režimu utajení. Loni v dubnu proto o své křeslo přišel tehdejší ředitel František Beránek.

„Vojenská se nestará jen o vojáky, ale má i statisíce normálních pojištěnců. Nevím, proč by nemohly být registry v režimu utajení stejně spravovány v jiné pojišťovně,“ řekl člen správní rady VoZP, poslanec a někdejší náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS).

Navíc i pojišťovna ministerstva vnitra eviduje informace o některých svých klientech - zaměstnancích civilní kontrarozvědky - ve zvláštním režimu utajení, upozorňuje Euro.

Týdeník píše, že nástupnickou organizací se stane pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV), která nyní eviduje 1,2 milionu pojištěnců. Jejími účty proteče ročně přes 20 miliard korun. „Je logické, že silnější subjekt pohltí ten ekonomicky slabší,“ prohlásil náměstek Nosek.

VoZP není podle Eura v nejlepší finanční kondici. Rezort financí dokonce varoval, že spolu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) jsou u ní „signalizovány problémy“ již od konce loňského roku. U VoZP je registrováno 600.000 občanů, kteří jí ročně pošlou na pojistném přes deset miliard korun.

Letos bude muset doplnit svůj základní účet, na němž jí koncem roku zbude pouhých 41 milionů korun, o dalších 350 milionů převodem z jiných fondů, případně díky vnitřním úsporám.

ZP MV loni zbylo v základním fondu, z něhož se hradí zdravotní péče, 4,1 miliardy korun, letos by měl zůstatek do konce roku poklesnout o čtvrtinu, uzavírá Euro.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?