Nástupní plat lékaře neláká

22. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Když má přijít začínající lékař do nemocnice a já mu mám nabídnout nástupní plat 9000 hrubého, je to výsměch této profesi, jednání ponižující pro obě strany. Je pak normální, že tito mladí přijímají místa u farmaceutických firem...


Chomutovsko - Lékaři údajně utíkají za lepšími výdělky do ciziny. Taková situace ale zatím nepanuje ani v jedné ze dvou nemocnic na Chomutovsku, kde i tak ovšem mají nedostatek doktorů.

„Musím to zaklepat, zatím nemáme problémy s tím, že by nám lékaři odcházeli za lepším do zahraničí,“ řekl včera Karel Müller, ředitel Nemocnice s poliklinikou v Chomutově.

„Problémy s naplněností ovšem máme, a to u některých méně atraktivních oddělení, jako je například radiodiagnostika nebo hematologie. O tato odvětví je celkově malý zájem.“

V čem spočívá rozdíl mezi atraktivním a neatraktivním lékařským oborem?

„Ty atraktivní jsou například chirurgie nebo interna, kdy si lékaři bezprostředně a neustále uvědomují, že jsou opravdu doktoři, že léčí a navracejí lidem zdraví. Práce na onkologii nebo hematologii zdánlivě nepřináší hmatatelné a relativně rychlé výsledky, jako je zlepšení stavu pacienta, i když jde pochopitelně o obory nesmírně důležité a nezbytné. Ale lidi to prostě nechtějí dělat,“ vysvětlil Müller.

Druhou možností, jak obsadit chybějící místa lékařů, je podle něj přijmout čerstvého absolventa bez praxe. „Studenti do praxe nepospíchají, raději si prodlouží studium, absolvují stáž v zahraničí, ale ani pak se k nám nehrnou. Upřímně řečeno, ani se jim nedivím,“ konstatuje ředitel nemocnice.

„Když má přijít začínající lékař do nemocnice a já mu mám nabídnout nástupní plat devět tisíc hrubého, je to výsměch této profesi, jednání ponižující pro obě strany. Je pak normální, že tito mladí lékaři přijímají místa u farmaceutických firem a věnují se obchodní činnosti, jako je distribuce léčiv a lékařské techniky. Samozřejmě za několikanásobně větší plat, než by jim mohla poskytnout státní nemocnice.“

Konkurovat těmto firmám nemůže žádná nemocnice v ČR. Nejinak je tomu také v Kadani. „Osobně si myslím, že bychom měli více pobízet studenty lékařských fakult, aby se po dokončení studia věnovali svému oboru. Dnes tomu tak ale není. Lékaři ale částečně získávají vzdělání za státní peníze a stát by si proto měl více hlídat, zda pracují v oboru. Takové pobídky ale může činit pouze on, nikoliv ředitel nemocnice,“ dodal Josef Mašek, ředitel Nemocnice s poliklinikou v Kadani.

LUBOŠ MIZUN, TOMÁŠ VOTAVA, Deník Chomutovska, 20.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?