Ne všechny nemocnice se snaží důsledně kontrolovat pití alkoholu

2. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pouze některé pražské fakultní nemocnice se snaží systematicky kontrolovat, jestli lékaři a odborný personál na pracovišti nepijí alkohol. Přístup ke kontrolám je ale velmi individuální a liší se. Situace se nezměnila ani po nehodě, která se stala před měsícem v areálu vinohradské nemocnice...


PRAHA - kde opilý lékař přejel dvouletou holčičku.

Vinohradská nemocnice přitvrdila kontroly a zvýšila jejich intenzitu. „Před nehodou se dělaly namátkové kontroly jednou měsíčně, teď bývají třeba třikrát čtyřikrát do týdne, převážně po 15:30, tedy v mimopracovní dobu,“ řekl mluvčí Leoš Kabát.

Kontrolovat konzumaci alkoholu se snaží také v Thomayerově nemocnici. „U nás kontroly pití alkoholu na pracovišti probíhaly vždycky, ne jenom v souvislosti s tímhle případem,“ řekl mluvčí Petr Mach. Namátkově se podle něj už odedávna kontroluje zhruba deset lidí týdně.

Na Bulovce ani ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) se kontroly lékařů neprovádějí. Podle mluvčího Bulovky Jiřího Kratochvíla se možná čas od času dělají kontroly namátkové. Podle něho není důvod na tom něco měnit ani po nehodě.

„Jestliže se taková věc stane, tak je to selhání jedince, nikoli systému,“ tvrdí. Pravidelné kontroly lékařů tady nikdy nebudou, to by bylo jako v policejním státě, uvedl.

Ve VFN nese odpovědnost za případné poklesky personálu jejich nadřízený. „V případě podezření, že se lékař třeba motá, je povinností vedoucího zakročit, kontroly lékařů se ale neprovádějí,“ řekl vedoucí sekretariátu ředitele Stanislav

Trojan. Běžně se podle něj dělají dechové zkoušky na alkohol jen u řidičů a ostrahy.

Podobná situace jako ve VFN či na Bulovce je údajně také ve fakultní nemocnici Motol. Nejednotný přístup panuje i v otázce prodeje alkoholu v nemocnicích. Pouze Thomayerova a vinohradská nemocnice zakázaly v areálu prodávat alkohol.

V Thomayerově nemocnici to podle Macha nájemcům nedovolili nikdy, vinohradská nemocnice uzavřela ihned po nehodě s nájemcem potravinového stánku dodatek k nájemní smlouvě, v němž se prodej alkoholu zakazuje.

V ostatních pražských fakultních nemocnicích potravinové obchody alkohol prodávají. Nájemci nabízejí alkohol i přesto, že se podle zákona o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi v nemocnicích prodávat nesmí.

Podle právníků ministerstva ale záleží na právním výkladu, zda obchod v pronajatých prostorách zdravotnického zařízení zákon porušuje.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?