Nebezpečné padělky léčiv lidi nepoznají, model ESM pravost ověří

20. 2. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Nebezpečné padělky léčiv nepoznají podle průzkumu agentury STEM/MARK tři čtvrtiny Češek a Čechů. Více než polovina o padělcích slyšela, osobní zkušenost s nimi ale mají jen dvě procenta lidí, řekl výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček.


Naději pro boj s padělky představuje podle něj evropský model ověřování pravosti léků ESM, který má být zaveden také v Česku.

V chystaném systému má být každý lék označen unikátním 2D Matrix kódem, který bude obsahovat veškerá důležitá data. Lék tak bude možno sledovat od výrobce až po chvíli, kdy jej lékárník vydává pacientovi. „Díky kódu bude zajištěno, že původ kteréhokoli balení bude možné v lékárnách ověřit,“ popsal systém Dvořáček.

S padělanými léky nebo s jejich nabídkou se lidé podle průzkumu nejčastěji setkali prostřednictvím mailu, 32 procent, nebo internetových stránek, 30 procent. Valná většina, 95 procent, se přitom shodla, že užívání padělků může být škodlivé.

Za největší riziko lidé považují to, že lék může obsahovat jiné než uvedené léčivé látky nebo látky zdraví škodlivé, obává se toho 93 procent dotázaných. Při pochybnostech o pravosti léku by se 54 procent lidí obrátilo na lékárníka, 36 procent na lékaře a 30 procent na Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Díky unikátnímu 2D Matrix kódu by se podle Dvořáčka dalo dohledat, kdy a v jakém místě byl lék vyroben. Centrálou modelu ESM by se mělo stát evropské ústředí napojené na národní a regionální datová úložiště. Iniciativa farmaceutických firem reaguje na evropskou směrnici o zabránění vstupu padělaných léčivých přípravků na trh.

Celoevropský model vychází z deseti zásad, například že obaly budou mít jedinečné sériové číslo, takže se dá odhalit, zda s balením bylo manipulováno. Ochrana bude zajištěna v celém dodavatelském řetězci. Kódovací a identifikační systém bude jednotný na každém balení v celé EU. Databáze pro ověřování přípravků budou spolupracovat v rámci celé EU a ochrana soukromí pacientů bude zaručena, shrnul zásady Dvořáček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?