Nebojme se nadstandardu

27. 6. 2011 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Minulý týden vládní poslanci ve sněmovně sami sobě zatleskali. Protlačili dolní komorou první díl zdravotnické reformy. Máme tleskat i my? Nebo se máme bát?


Dnes Čech ani pořádně neví, jestli má zdravotnictví dobré, nebo špatné. Může ale počítat s tím, že se o něj v nemocnici postarají, když je zle. To ví a to se s reformou snad nezmění. Co se tedy změní? Základní novinkou je, že vláda hodlá za každou cenu a proti vůli opozice prosadit rozdělení péče na standard a nadstandard.

Ohrožuje nás to? Nebo to bude k lepšímu? Popravdě řečeno si homo pacient moc neumí představit, co mu to přinese. Dobře představitelné je, že mohu mít komfortní pokoj sám pro sebe s televizí (to je dnes nadstandard). Nadstandardní může být jídlo v nemocnici. Ale jak se bude lišit standardní operace slepáku od nadstandardní? Standard vykoná horší operatér? Jak se změní operace trojnásobné zlomeniny lýtkové kosti? Zatlučou do ní standardně horší šroub? Nebo dají méně tišících prostředků po operaci?

Nadstandard je obhajován dvěma způsoby.

1. Dávno tu je, ale neoficiálně, načerno. Nikdo s tím nehne. Strach o zdraví přebije všecko. Tajný nadstandard vytváří šedou zdravotní ekonomiku. Peníze pak unikají „ze systému“.

2. Medicína se řítí vpřed, bohatší by měli mít možnost připlácet si na moderní, robotické operace, na lepší materiály (oční čočky, umělé klouby, lehké sádry).

Čeho se tedy bát? Jestli mě bude místo robota operovat pan XY, nemusí mi to vadit. Otázky (obavy) spíše vyvolávají ony lepší materiály. Příklad: umělý kloub. Jsem „standarďák“, voperují mi obyč-kloub z obyč-kovu. Ušetří pojišťovna a státní kasa? Obyč-kloub bude mít dejme tomu poloviční životnost než ten neobyčejný. Takže půjdu o to dříve na novou, velmi drahou operaci. To je asi základní úskalí nadstandardu. Že horší materiál, horší léčba může pacienta dříve vrátit k lékaři a nakonec se neušetří nic.

Jenže omyl, u nadstandardu nejde o šetření. Jeho smysl je opačný: aby nemocní více zaplatili, tedy aby do systému nateklo podstatně více peněz.

Nejistotu vyvolává hlavně to, že poslanci sice změnu odmávali, ale nikdo neví, jak bude vypadat standard a jaký vztah bude mít k novým metodám a léčbám v medicíně. Jasné není ani to, kdo určí, co standard zahrnuje. Lidé se bojí nadstandardu, ale hlavní je vědět, na co budu mít nárok. Asi nejpodstatnější věc: aby se lékaři sami nezačali dělit na standardní a nadstandardní Co se stane vteřinu po zavedení nadstandardu?

Objeví se pojišťovny, které nabídnou pojištění pro nadstandardní léčbu. Rozjede se velký kšeft, vznikne další patro zdravotní péče. A boj o to, aby lékaři udrželi kvalitní, nezpochybnitelnou základní péči. Jsem zvědav, jak ministerstvo zdravotnictví a vláda dokážou její kvalitu garantovat. Jak známo, státní kontroly nefungují Je to reforma? Těžko říct. Změna bude výhodná pro pojišťovny (podobně jako soukromý pilíř pojištění na penzi bude velmi výhodný pro privátní penzijní fondy).

Celý článek si můžete přečíst v dnešním vydání časopisu Týden.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?