Nečas: Zdravotnictví už nesmí být černou dírou

23. 1. 2011 10:22
přidejte názor
Autor: Redakce
České zdravotnictví musí přestat být černou dírou, do které se donekonečna lijí veřejné prostředky bez toho, aby byly vždy efektivně čerpány.


Premiér Petr Nečas (ODS) to řekl v pátek po jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem (TOP 09) a jeho náměstky.

„Proto, aby se tak stalo, jsou klíčové reformní kroky. Řekli jsme si představu o legislativních změnách a myslím si, že se nám podaří reformu zdravotnictví dostat do tempa, které umožní letos předložit a schválit klíčové zákony,“ řekl premiér Nečas.

Premiér ale neodpověděl na dotaz, jaké kroky se chystají k řešení aktuální situace ve zdravotnictví, kdy z nemocnic chce odejít 3800 ze 16 000 lékařů, což by vedlo ke zhroucení péče.

Jen dodal, že se připravují opatření a některá budou předložena vládě, protože vyžadují její rozhodnutí.

Vydírání nelze ustupovat

Ministr zdravotnictví Heger k finančním požadavkům lékařů řekl: „Nadále trvá naše jasné stanovisko, že otevřenému vydírání nelze ustupovat.“ Ministr slíbil urychlení reforem, aby se zrychlil příliv peněz na platy. Zopakoval však, že lékaři nemohou od března počítat s tím, že se jim zvýší příjmy, „natožpak v řádu desítek procent“.

Svaz pacientů, Asociace českých a moravských nemocnic, LOK a odborový svaz zdravotnictví v pátek vydaly výzvu politikům. V ní mimo jiné píší:

„Situace je tak vážná, že někde nebude možné zajistit ani akutní péči a v řadě regionů může dojít k přímému ohrožení zdraví a životů nemocných.“ Vyzvaly politiky, aby urychleně jednali.

Po jednání ministra zdravotnictví s premiérem Nečasem nevidí lékaři na Zlínsku v situaci žádný posun.

Výpovědi prý nestahují

„Z toho, co mám z médií k dispozici, vyplývá jediné, a to, že vláda hodlá situaci zablokovat a lékařům nepřidá. Že vyvolá krizi ve zdravotnictví. Je z toho zřejmá snaha zredukovat zdravotnická zařízení a tím ušetřit finance v pojištění,“ řekl Právu šéf okresního sdružení ČLK ve Zlíně Lubomír Nečas.

Potvrdil, že do pátečního odpoledne žádný z lékařů, kteří podali výpovědi ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje, ji nestáhl. Planá tak byla i snaha hejtmana Stanislava Mišáka, který se na lékaře ve výpovědi obrátil v dopise dokonce i s prosbou, aby neodcházeli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?