Nečesaný do nemocnice nemíří. Špitál přesto čekají velké změny

22. 1. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Když Luděk Nečesaný oznámil, že ke konci března odchází z vedení karlovarské nemocnice, kterou vyvedl z půlmiliardového dluhu a stabilizoval, okamžitě se začalo spekulovat o jeho návratu do Krajské nemocnice Liberec, odkud před lety za ne zcela standardních okolností odešel.


Sám Nečesaný tyto spekulace ale vyvrátil. Vezprávě adresované médiím odmítl svůj návrat do liberecké nemocnice, zároveň ale připustil, že zdravotnictví se hodlá dál věnovat. Na jaké pozici a funkci už ale neupřesnil.

„Není mým cílem a v tuto chvíli ani ambicí, abych nyní jakýmkoli způsobem usiloval o angažmá v KNL, kde navíc, jak se zdá, působí stabilní zkušení manažeři, jejichž vedení vyhovuje zaměstnancům i pacientům. Krajská nemocnice Liberec, která je stále výrazně ovlivňována mnohými politickými a ekonomickými vazbami, není ani pro mě ani pro mé kolegy aktuálním tématem,“ odmítl Nečesaný spekulace o svém návratu.

Dále přiznal, že v uplynulých měsících jednal s hejtmanem Martinem Půtou, jeho náměstkyní pro zdravotnictví Zuzanou Kocumovou, ředitelem záchranky Stanislavem Mackovíkem a ekonomickým ředitelem nemocnice Jiřím Kittnerem. O čem jednali, se neví, ale jména představitelů naznačují, že Nečesaný rozhodně nechce hrát druhé housle.

Hejtmanova náměstkyně Zuzana Kocumová připouští, že odborník jako je Nečesaný by mohl být užitečný například při spolupráci nemocnic. O jeho možném návratu se však odmítla bavit s poukazem na to, že Nečesaný sám tyto informace dementoval. Novým úkolem jejího odboru je příprava valné hromady, kde se bude hlasovat o novém složení dozorčí rady a také o výši odměn, jež budou její členové pobírat. Kocumová navrhuje, aby se jejich výše vrátila zpět, tedy pro členy rady z 30 tisíc na 10 tisíc a pro předsedu z 50 tisíc na 15 tisíc korun.

„Pokud je mi známo, Luděk Nečesaný odešel na základě politických tlaků, a to například kvůli podpisům smluv nevýhodných pro nemocnici. Po jeho odchodu bylo politicky dosazeno vedení v čele s ředitelem Konrádem, který nemocnici ve velmi slušném stavu dokázal během pár měsíců dostat do několika desítek milionů ztráty. Atmosféra byla velmi napjatá, toto vedení bylo neudržitelné, a tak v době převratu na liberecké radnici, jako součást politické dohody mezi ODS a ČSSD, bylo dosazeno nové vedení v čele s ředitelem Veselkou, které situaci poněkud stabilizovalo,“ shrnula Kocumová poslední napjaté období v historii nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?