Nečesaný ve funkci ředitele nemocnice Liberec nekončí

7. 8. 2015 9:09
přidejte názor
Autor: Redakce

Ředitel Krajské nemocnice Liberec (KNL) Luděk Nečesaný zůstane ve funkci. Na mimořádném setkání dozorčí rady se tak dohodl s jejími představiteli. Členové rady se obávají, že by jeho odstoupení vedlo k destabilizaci nemocnice.




Nečesaného obvinila policie na konci června z přijetí úplatku na dodávky zdravotnického zboží. Spolu s ním obvinila i jeho ženu Šárku Nečesanou, a to z legalizace výnosů z trestné činnosti. V souvislosti s obviněním zasahovala v nemocnici protikorupční policie. Luděk Nečesaný chtěl dle svých slov odstoupit, aby ochránil nemocnici před nežádoucím zájmem médií.

Obvinění z korupce

Ředitel Nečesaný měl v období let 2009–2011 rozhodnout o zadání zakázek KNL na dodávky zdravotnického materiálu čtyřem společnostem. Úplatek za smlouvy se společnostmi měl být předán jako platba za účelově fakturované služby a poradenství na účet společnosti SARMED, jejímiž společníky byli do roku 2011 právě manželé Nečesaní a manželka ředitele Šárka Nečesaná byla ve firmě uvedena také jako jednatelka. Dozorčí rada nemocnice ale od začátku za Luďkem Nečesaným stála. „Usnesení o zahájení trestního stíhání působí zmatečně a neopírá se o žádné validní důkazy, kterými by bylo možné prokázat spáchání citovaného trestného činu,“ uvedli její zástupci na webových stránkách nemocnice.

Podpora dozorčí rady

Členové dozorčí rady se proto rozhodli ředitelovu rezignaci odmítnout. „Neobjevily se žádné nové skutečnosti, které by byly důvodem naše stanovisko změnit. Myslím si, že jeho připravovaná rezignace by nemocnici poškodila a destabilizovala,“ řekl novinářům liberecký primátor a člen dozorčí rady Tibor Batthyány (ANO 2011). „Liberecká nemocnice má navíc rozběhnutou řadu projektů, které je třeba dodělat, jsme v tom nejnapjatějším období, co se týče termínů čerpání dotací z Evropské unie a dalších dotačních programů. Máme problémy s řešením zdravotnictví na Semilsku a je třeba všechny tyhle věci dodělat,“ doplnil turnovský starosta a člen dozorčí rady Tomáš Hocke.

Luděk Nečesaný

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?