Nechají zkontrolovat řízení k nemocnicím

15. 12. 2006 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Opoziční zastupitelé Karlovarského kraje za KSČM chtějí nechat přezkoumat Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže výběrové řízení z konce minulého roku na manažerské služby a řízení krajské nemocnice...


ve kterém zvítězila společnost Česká zdravotní.

Návrh krajského opozičního zastupitele Stanislava Duška (KSČM) na čtvrtečním jednání krajského zastupitelstva na zrušení výběrového řízení podpořilo pouze šestnáct ze čtyřiceti tří přítomných zastupitelů. Hejtman kraje Josef Pavel (ODS) nepovažuje záměr komunistů za žádný problém.

„Obrátíme se na ÚOHS, protože máme důvodné podezření, že výběrové řízení neproběhlo zcela v pořádku,“ uvedl opoziční krajský zastupitel Jaroslav Borka (KSČM). „Podle našeho soudu byla kritéria výběrového řízení špatně stanovena, protože z 90 procent byla brána v úvahu váha nabízeného způsobu manažerského řízení nemocnic,“ vysvětloval Borka.

„Z toho, jak jsme prozkoumali ostatní nabídky společností, které se ucházely o manažerské řízení nemocnic, byly nejméně dvě v této nabídce srovnatelné s vítěznou nabídkou,“ dodal Dušek. „Podle našeho názoru bylo výběrové řízení neobjektivní a jeho kritéria vágní,“ dodal Borka.

Opozici se ale nelíbí i další okolnosti ohledně výběrového řízení. „V zadávacím řízení nevyplynuly žádné kvalifikační předpoklady, přihlásit se mohla jakákoli právnická osoba,“ uvedl Dušek. „Navíc v době termínu vyhlášení výběrového řízení a v době, kdy jim byla účast ve výběrovém řízení nabídnuta, měla vítězná Česká zdravotní, a. s., podle obchodního rejstříku oprávnění pouze k realitní činnosti,“ dodal Dušek, podle něhož vedení kraje také nedodrželo svou vlastní vyhlášku. „Ve výběrové komisi chyběl vedoucí odboru zdravotnictví a další zástupce krajského úřadu, jak vyžaduje vnitřní vyhláška kraje. Komise byla sestavena výhradně z politiků,“ vysvětlil další opoziční zastupitel Jaroslav Růžička (SNK ED).

Nepřesvědčivý výsledek

Komunisté čerpali informace ze zprávy kontrolního výboru kraje, který dostal za úkol výběrové řízení přezkoumat už na jaře tohoto roku. Závěry kontroly ale schvalovalo krajské zastupitelstvo až ve čtvrtek 14. prosince.

„Trvalo to tak dlouho, protože pověření členové naší komise konali dlouho, ale výsledek nebyl přesvědčivý. Pak jsem se ale do věci vložil já sám,“ vysvětloval předseda tohoto výboru Růžička. „Usnesení kontrolního výboru jsme připravili už na začátek srpna, ale protože ve výboru má převahu koalice, schváleno bylo upravené usnesení až v prosinci,“ uvedl Růžička, podle kterého je na věci nejvíce alarmující, že rada kraje porušila při výběrovém řízení svá vlastní pravidla. „Upozornili jsme také na to, že kritéria výběrového řízení stanovovala až výběrová komise,“ dodal Růžička, podle něhož je postup komunistů oprávněný. „Objektivní indicie, že bylo výběrové řízení zmanipulováno, ale nemáme, jen subjektivní podezření,“ uvedl Růžička.

Krajský uvolněný radní pro zdravotnictví Jiří Mutinský (ODS) nevidí na výběrovém řízení žádné pochybení. „Se závěrem kontrolního výboru vnitřně nesouhlasím,“ uvedl Mutinský. „Pravidla jsme neporušili,“ dodal radní.

Opozice od vedení kraje také žádala více informací z jednání orgánů krajské nemocnice. „Zápisy z jednání představenstva krajské nemocnice nejsou veřejně přístupné, ale lze kontaktovat kteréhokoliv člena představenstva se žádostí o informace,“ uvedl Mutinský. „Zápisy a papíry ale není možné pouštět, aby létaly po světě. Krajská nemocnice je obchodní společnost a tudíž nejsou zápisy věcí veřejnou,“ dodal.

Hejtman Josef Pavel (ODS) se případné kontroly ÚOHS neobává. „My jsme žádný zákon neporušili a to je nejdůležitější. Pokud jsme porušili nějaká svá vnitřní pravidla, tak je to jenom naše záležitost. Já jsem klidný,“ uzavřel Pavel.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?