Nechceme majetek, ale nemocnici

14. 11. 2006 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
"Musím přiznat, že při poslední nabídce, která probíhala výběrovým řízením obálkovou metodou, jsem počítal se dvěma obálkami, došla ale jen jedna. Jedinou nabídku předala firma Lukr Chodová Planá, se kterou byl Svazek obcí dohodnut na spolupráci při rozjezdu nemocnice," říká starosta Plané...


KAREL VRZALA, PŘEDSEDA SVAZKU OBCÍ NEMOCNICE PLANÁ A STAROSTA PLANÉ U MARIÁNSKÝCH LÁZNÍ:

Jak vidíte po třetím neúspěšném prodeji budoucnost areálu uzavřené nemocnice v Plané?

Musím přiznat, že při poslední nabídce, která probíhala výběrovým řízením obálkovou metodou, jsem počítal se dvěma obálkami, došla ale jen jedna. Jedinou nabídku předala firma Lukr Chodová Planá, se kterou byl Svazek obcí dohodnut na spolupráci při rozjezdu nemocnice. Dohodě předcházela jednání na ministerstvu zdravotnictví a KÚ Plzeňského kraje, abychom si ujasnili možnosti rozjezdu nemocnice. Po ubezpečení, že nepůjde o problém, jsme jednali také s VZP. Ujasnili jsme si, pro která oddělení by se nebránila uzavřít smlouvy. Proto nechápu kritická slova, která se na nemocnici sesypala z kraje před třetím pokusem prodeje. Svazek, za kterým stojí zhruba dvacítka obcí Tachovska, neusiluje o majetek, ale o rozjezd nemocnice. A v tomto duchu jedná a chce jednal o podpoře a spolupráci s tím subjektem, který by nemocnici získal.

Věřitelský výbor nabídku zájemce nepřijal. Byla příliš nízká. Sdílíte stejný názor?

Já osobně jsem s nabídkou ve výši 30 miliónů korun (orientační byla 70 mil. Kč - poznámka autora) souhlasil, ale jako jediný ze čtyř členů věřitelského výboru. Stejné sumy by totiž bylo třeba na zprovoznění. A pokud by nový majitel obnovil smluvní vztah s dodavateli, kteří zde mají své pohledávky, a vrátil jim tak odbytiště, byla by nabídka akceptovatelná, protože v rámci dodávek dojde časem k určitému srovnání. Ostatním se zdál návrh nízký. Argumentem bylo i to, že nemocnice je v nabídce krátce, jen půl roku.

Má tedy nemocnice v Plané šanci?

Vyhláška k územnímu plánu města Planá jinou možnost než provozování zdravotnictví v této lokalitě nepřipouští. A nebude ani v zájmu města toto měnit a podporovat tu jinou aktivitu. Pokud k tomu dojde, existuje možnost sankcí - jakýsi bič na zájemce, kteří by tu chtěli provozovat něco jiného. Osobně jsem přesvědčen o tom, že zdravotní péče garantovaná zákonem na Tachovsku není a zprovoznění nemocnice nevzdávám.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?