Nechtění novorozenci mají novou šanci

20. 9. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice v Litoměřicích disponuje od neděle 19. září babyboxem. Zástupci města, římskokatolické církve, sponzoři i autoři myšlenky babyboxu se na slavnostním zahájení provozu zařízení shodli na tom, že jsou rádi za babybox v Litoměřicích, nicméně doufají v to, že nebude muset být využíván.


Ludvík Hess, „otec“ babyboxů v Česku poděkoval při otevření litoměřického babyboxu za pomoc při shánění financí a za rychlé a vstřícné jednání s městskou nemocnicí. „K podpisu smlouvy o zřízení babyboxu v Litoměřicích došlo na našem prvním setkání, bylo to velice rychlé,“ uvedl včera v Litoměřicích Ludvík Hess.

Jednání urychlil nález mrtvých dětí

S ním souhlasil ředitel Městské nemocnice v Litoměřicích Leoš Vysoudil. „Hovořili jsme spolu nejprve po událostech v Lovosicích, kde bylo nalezeno mrtvé novorozeně. Tehdy jsem ještě babybox odmítl, ale poté, co došlo ke stejné události v Litoměřicích, jsme se už na realizaci babyboxu dohodli,“ popsal průběh jednání o zřízení schránky ředitel litoměřické nemocnice.

Za tím, že babybox v litoměřické nemocnici opravdu je, stojí finanční pomoc soukromých subjektů, okolních měst a obcí a ve značné míře také samotného Města Litoměřice. Ty se na financování podílely značnou částí.

„Ceníme si ostatních dárců, město o možnosti zřídit babybox uvažovalo zhruba dva roky, kdy se o této možnosti jednalo v rámci projektu Litoměřice - Zdravé město. Tím, že do toho vstoupil pan Hess, se vše urychlilo,“ řekl při otevření babyboxu litoměřický starosta Ladislav Chlupáč. Také on ale doufá, že babybox je jen jakousi pojistkou. „Snad se nebude muset využít,“ připojil.

Babyboxy už v ČR zachránily 32 dětí

Zařízení, které už během své existence v celé zemi zachránilo 32 novorozenců, je umístěno v budově dětského oddělení, poblíž hlavního vchodu do nemocnice. Manipulace s ním je velice jednoduchá, nad ním je navíc jasný návod k obsluze.

Poté, co je dítě do schránky vloženo, okamžitě je předán signál o jejím obsazení na dětské oddělení a novorozeně během chvilky putuje do péče sester. Praktickou ukázku mohli ostatně zúčastnění hosté sledovat přímo při otevření babyboxu.

Ať slouží k záchraně nejmenších

Zařízení navíc požehnal dómský farář Jiří Hladík. „Každé dítě by mělo vyrůstat ve své rodině, ale pokud bude v krajním případě zachráněno takovýmto způsobem, je dobře, že tady babybox existuje,“ pronesl ve své řeči Jiří Hladík předtím, než se společně s přítomnými hosty před nemocnicí pomodlil.

Realizace babyboxu v Litoměřicích vyšla na čtvrt milionu korun, Město Litoměřice přispělo 110 tisíci a následně dalšími patnácti tisíci, které na konto babyboxu putovaly z výtěžku zdejších pivních slavností. Zbytek darovaly obce a města z regionu, soukromé firmy a dárci. Kulturní část programu otevření 39. babyboxu v České republice obstaral známý písničkář Miroslav Paleček, který k tématu složil vlastní píseň.

Další babybox bude od října v Hodoníně

Ludvík Hess s výrobcem babyboxů Michalem Čumpelíkem budou další, v pořadí už 40., otevírat už v říjnu v Hodoníně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?