Nedal nám šanci uhnout

1. 6. 2015 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Způsob komunikace a řešení konfliktů nebyl optimální ze strany vedení záchranné služby ani ze strany vedení odborů. Takto kulantně zhodnotil audit, který zadalo město Praha, dění v posledních měsících.


V médiích vykreslovali odboráři ředitele záchranky Zdeňka Schwarze jako arogantního tyrana, který oslovoval zaměstnance zvířecími druhy a těm, kteří se jej nebáli, se mstil. Schwarz reagoval tím, že zveřejnil konkrétní prohřešky těch, kdo nejvíc křičeli. Všechno začalo celkem nevinně.

Poté, co se změnilo vedení odborů, funkcionáři se vypravili za Schwarzem, že by chtěli stravenky a že mají tolik práce, že padají na pusu. Problémy začaly, když do zprávy o fungování záchranky popsali přetížení a odmítání požadavků dispečerek na proplácení přestávek. Schwarz jim údajně odpověděl, že s nimi ukončuje přátelské vztahy. A odboráři se vypravili na magistrát.

Ani oni ale nečekali, že jejich výpravy skončí po půl roce odvoláním ředitele. „Zdeněk Schwarz je pracovitý, pálí mu to, je z oboru, jediná jeho chyba je, že nesnáší lidi kolem sebe. Kdyby nás alespoň vyslechl a pokusil se zamyslet nad tím, jestli v něčem nemáme pravdu… Nedal nám šanci uhnout doprava nebo doleva. Neudělal žádný, ani malý ústupek,“ říká Tomáš Bělohlávek, jeden z místopředsedů odborů.

Ty zastupují zhruba 150 z více než 450 zaměstnanců. Těžko říci, proč vlastně Schwarz skončil. Audit za několik stovek tisíc sice konstatoval, že vede záchranku autokraticky, ale vzhledem k jejím specifikům v přijatelné míře. A především doporučil, aby zůstal. Pokud se na radnici lekli výhrůžek, že do Prahy přijede demonstrovat třicet tisíc záchranářů z celé republiky, je to se zdravým úsudkem radních opravdu zlé. Nepřišli by ani všichni ti „utiskovaní“ z pražské záchranky.

Řadových zaměstnanců se totiž nikdo neptal. „Schwarz se někdy opravdu chová jako řeznický pes. Vadí nám ale, že za nás mluví ti, z nichž někteří porušují pracovní povinnosti, vysedávají v pracovní době v baru, jezdí nakupovat nebo neunesli odchod z letecké záchranky na auto. Berou si celou záchranku jako rukojmí v osobních sporech, přitom záchranka funguje jako nikdy předtím. Většina z nás chce mít jen klid, a když si dělá dobře svoji práci, se Schwarzem vůbec do kontaktu nepřijde,“ říká jeden z oslovených zaměstnanců. Mimochodem člen odborů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?