Nedostatek financí ohrožuje boj Indie proti tuberkulóze

10. 7. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Indický program boje proti tuberkulóze kvůli nedostatku finančních prostředků selhává. Vláda nesplnila své roční plány kontroly šíření TBC, která je v Indii nejvíce smrtící nakažlivou nemocí. Podle agentury Reuters to vyplývá z každoroční zprávy posuzující stav TBC v zemi.


Zpráva nebyla určena ke zveřejnění, ale díky zdravotním aktivistům se dostala na internet.

Ve více než miliardové Indii ročně zemře na tuberkulózu přes 300.000 lidí a přibude 2,2 milionu nových případů. To vede k ekonomickým ztrátám vyčísleným v přepočtu na 23 miliard dolarů (565 miliard Kč).

Situace se ale zhoršuje kvůli prohlubující se propasti mezi fondy vyčleněnými na boj proti TBC a minimální částkou, která by k dosažení požadovaných cílů byla potřeba, uvádí zpráva. Tu sestavilo několik odborníků včetně členů vládního odboru boje proti TBC a expertů Světové zdravotnické organizace (WHO). Vláda ani WHO autenticitu zprávy nepotvrdily.

Zpráva se na veřejnost dostala v době, kdy premiér Nárendra Módí čelí kritice za to, že nedává dost peněz na systém veřejného zdravotnictví. To sužuje především nedostatek léků a zastaralé, chátrající nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?