Nedostatek lékařů

30. 10. 2014 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Stále víc tuzemských lékařů odchází do zahraničí, hlavně do Rakouska a Německa. České zdravotnictví tím trpí už léta a řeší, jak doktory udržet. O každého kvalitního zdravotníka bojují nejen regionální nemocnice, ale i záchranné služby.


Erik KNAJFL, redaktor: Pardubická nemocnice v minulých letech jen těsně unikla krachu. Odcházeli lékaři. Teď už je stabilizovaná. Zdravotníci dostali přidáno. O čerstvé absolventy medicíny je ale stále větší nouze.

Tomáš GOTTVALD, ředitel, Pardubická krajská nemocnice: Je tendence absolventů lékařských fakult k odchodu přímo po ukončení studia, to znamená, že neprojdou ani českými nemocnicemi.

Erik KNAJFL, redaktor: Záběry z loňského roku. Lékařka Jana Příborská na nich v pardubické nemocnici provádí laparoskopickou operaci břicha. To už je ale minulost, od letošního září, slouží v rakouském Sankt Johannu.

Jana PŘÍBORSKÁ, lékařka, S. Johann in Tirol: Neměnila bych, jsem ráda, že jsem to udělala, je tady ohromná úcta k člověku, obecně nálada tady ke zdravotnickému personálu je mnohem lepší než v České republice.

Erik KNAJFL, redaktor: Statistiky mluví jasně, o práci v zahraničí je mezi lékaři stále větší zájem. České regionální nemocnice nemůžou konkurovat. V Rakousku nebo Německu mají totiž zdravotníci téměř 5x vyšší nástupní plat. Pardubický kraj už na rok 2015 připravuje speciální projekt, který by měl mladé lékaře v regionu udržet.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/: Chceme zřídit grant na proškolování mladých lékařů, protože jsme přesvědčeni, že tímto můžeme pomoci zejména periferním regionům.

Erik KNAJFL, redaktor: Celý problém totiž umocňuje i to, že například obvodní lékaři stárnou. Průměrný věk praktického lékaře je přes 52 let a už teď chybějí na Orlickoústecku nebo Svitavsku. Erik Knajfl, Česká televize, Pardubický kraj.

Alexandra NOSKOVÁ, moderátorka: Vysočina se potýká s nedostatkem záchranářů. Mění proto systém poskytování první nemoci. K nemocným tak budou vyrážet častěji dvoučlenné posádky složené z vysokoškolsky vzdělaného záchranáře s řidičem lékař bude jezdit jen na výpomoc v nutných případech. Proti tomu jsou starostové obcí v okolí Náměště nad Oslavou. Tam se změny chystají už od listopadu.

Blanka POULOVÁ, redaktorka: Z této budovy v Náměšti nad Oslavou vyjíždí kompletní posádka záchranné služby řidič, lékař a zdravotník. Dojezdová vzdálenost, 20 minut, zatím není žádný problém. To se ale v nejbližší době může změnit.

Vladislava FILOVÁ, ředitelka, ZZS Kraje Vysočina: V noci lékař nebude na výjezdové základně v Náměšti a bude lékařskou péči dojíždět lékař na randez-vous vozidle z Třebíče.

Blanka POULOVÁ, redaktorka: Od Nového roku pak v Náměšti nad Oslavou nebude sloužit lékař na záchrance vůbec.

Vladimír MĚRKA, starosta Náměště nad Oslavou: S tou změnou my nesouhlasíme. Nesouhlasí ani okolní obce.

Blanka POULOVÁ, redaktorka: Největší obavy mají starostové na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny. Třeba v Mohelně teď měli obyvatelé posádku záchranky i s lékařem vzdálenou 14 kilometrů, teď bude lékař za posádkou záchranky dojíždět z více než 30 kilometrů vzdáleného města.

Jiří KOSTELNÍK, starosta Mohelna: Než přijede teda kvalifikovaný lékař, tak tam já vidím obrovské ztráty času.

Blanka POULOVÁ, redaktorka: Za všechno podle záchranářů může nedostatek lékařů. Ti nemohou totiž hned po studiu nastoupit na záchranku.

Petr NOVOTNÝ, náměstek LPP, ZZS Kraje Vysočina: Musí si vybrat nějaký obor, tam v podstatě absolvovat pět let, získat specializovanou způsobilost a během té doby se většinou v tom oboru etabluje a nemá zájem potom jít jakoby na záchrannou službu.

Blanka POULOVÁ, redaktorka: Jen na Vysočině by teď pro 14 výjezdových stanovišť záchranná služba potřebovala o 16 lékařů navíc. Blanka Poulová, Česká televize, Vysočina.

Alexandra NOSKOVÁ, moderátorka: Špatně nastavený systém, tak mluví lékaři o situaci ve zdravotnictví. 20 % absolventů lékařských fakult odchází rovnou po škole do zahraničí. Co proto dělá ministerstvo zdravotnictví, to je otázka na Josefa Vymazala, dobrý podvečer.

Josef VYMAZAL, náměstek pro zdravotní péči, Ministerstvo zdravotnictví: Dobrý večer.

Alexandra NOSKOVÁ, moderátorka: Otázka vlastně padla, co děláte pro to, aby absolventi lékařských fakult zůstali u nás v Česku?

Josef VYMAZAL, náměstek pro zdravotní péči, Ministerstvo zdravotnictví Určitě je důležité, aby absolventi lékařských fakult zůstali u nás, respektive nám nevadí, když odejdou do zahraničí a potom se vrátí. Já sám jsem krátce po absolutoriu odešel na více než pět roků do Spojených států, vrátil jsem se a těžím z toho dodneška. Dvě věci. Je potřeba samozřejmě zvýšit finanční ohodnocení. Zvyšujeme o pět procent, vím, že to není mnoho, ale aspoň je to určité vstřícné gesto a druhá věc, neméně důležitá je, že se nám podařilo v rekordní době půl roku změnit nebo novelizovat nebo připravit novelu zákona o postgraduálním vzdělávání, protože chaotický systém postgraduálního vzdělávání byl také velmi závažnou skutečností, která české lékaře do zahraničí vyháněla.

Alexandra NOSKOVÁ, moderátorka: Navrhujete třeba i změnu zákoníku práce? Protože ten vlastně zastavil nebo stopnul přesčasovou práci v takovém množství jaká byla dřív.

Josef VYMAZAL, náměstek pro zdravotní péči, Ministerstvo zdravotnictví: Víte co, to není v mé gesci nebo není, na to má být ministerstvo, abych já navrhoval změnu zákoníku práce. Je pravda to, že bojujeme s těmi přesčasovými hodinami. Je to ale problém nejenom náš, je to problém celé Evropy.

Alexandra NOSKOVÁ, moderátorka: Řekněte ještě, jak je to v jiných státech nebo pouze Česko se potýká s nedostatkem lékařů?

Josef VYMAZAL, náměstek pro zdravotní péči, Ministerstvo zdravotnictví: Já bych chtěl říci nebo zdůraznit to, že Česko začíná pociťovat problém nedostatku lékařů, který v jiných zemích Evropy, již je pociťován delší dobu. Takže vlastně za krátkou dobu to bohužel bude problém nejenom naší země, ale opravdu celé Evropy.

Alexandra NOSKOVÁ, moderátorka: A kdy se, podle vás, v jakém časovém horizontu zlepší situace právě u nás?

Josef VYMAZAL, náměstek pro zdravotní péči, Ministerstvo zdravotnictví: Bohužel není to krátkodobý problém. Začal se řešit také poměrně pozdě, takže je to otázka mnoha let.

Alexandra NOSKOVÁ, moderátorka: Pět, deset let?

Josef VYMAZAL, náměstek pro zdravotní péči, Ministerstvo zdravotnictví: Pět, deset let. Ano.

Alexandra NOSKOVÁ, moderátorka: Pane Vymazale, děkuji vám.

Josef VYMAZAL, náměstek pro zdravotní péči, Ministerstvo zdravotnictví: Já děkuji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?