Nedostatek lékařů záchranky bude řešit změna systému vzdělávání

27. 1. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedostatek lékařů záchranné služby by mohla řešit změna systému vzdělávání, po níž by absolventi medicíny mohli dělat první atestaci rovnou z urgentní medicíny. Nyní musí atestaci získat v některém ze základních oborů a tu pro lékaře záchranné služby mohou dělat až poté.


Mají pak nižší motivaci se k urgentní medicíně vracet, protože většina z nich zůstává u oboru, v němž začali. ČTK to řekl ředitel středočeské záchranky Martin Houdek. Představitelé Asociace záchranných služeb ČR se v nejbližších dnech chystají za ministrem zdravotnictví, aby se dohodli na jeho definitivní podobě.

Středočeské záchrance podle Houdka chybí asi 30 lékařů, má asi 95 kmenových lékařů a neobejde se bez služeb externistů.

Kmenových lékařů na záchranných službách ubývá. „Hodně si slibujeme od uznání oboru urgentní medicíny jako základního atestačního oboru u lékařů. Evidujeme obrovský zájem studentů o to, že by chtěli nastoupit k záchranné službě, ale oni podle současného systému nemohou urgentní medicínu dělat hned po škole,“ uvedl Houdek.

Nedostatek lékařů záchranné služby by také pomohla řešit možnost legálně sloužit čtyřiadvacetihodinové směny na jednom místě, stejně jako mohou například hasiči či policisté. Současné nařízení umožňuje odsloužit 12 hodin u jedné organizace, například v nemocnici, a dalších 12 u jiné, například u záchranné služby.

„Jednáme s Poslaneckou sněmovnou i s ministrem zdravotnictví a ta jednání vypadají nadějně,“ uvedl Houdek. Podle optimistického odhadu by se systém vzdělávání lékařů mohl změnit ještě letos, poznamenal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?