Nehledě na smlouvy, platí se i hotově

19. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože stále přibývá zemí, se kterými má naše největší zdravotní pojišťovna VZP smlouvy o bezplatném poskytování neodkladné zdravotní pomoci našim občanům, přibývá také negativních zkušeností pojištěnců: stává se totiž velmi často, že lidé vyhledají v zahraničí nejbližší zdravotnickou pomoc...


KARLOVY VARY - u nestátních zařízení a tyto od nich vyžadují platby v hotovosti.

„Věc se komplikuje i tím, že podle zákona můžeme našim pojištěncům v republice za ošetření v takovýchto případech proplácet jenom tolik, kolik by stálo u nás - většinou tedy daleko méně,“ informuje ředitel VZP v Karlových Varech MUDr. Ladislav Havlíček.

Problémem na cestách bývá také tak zvaná repatriace, tedy odvoz pacienta zpátky do vlasti. „Onemocněla jsem na Slovensku. Ve státní nemocnici mě ošetřili, ale byla jsem i nadál nemocná a potřebovala jsem sanitkou odvoz domů. Ve špitále mi tam totiž řekli, že cesta není předmětem smlouvy o pojištění. Musela jsem si cestu zaplatit ze svého. Peníze jsem dostala zpátky až po nějaké době, kdy jsem vše vyřídila na pobočce VZP,“ vypráví o svých negativních zážitcích mladá Karlovaračka.

Jediným řešením, jak takovýmto situacím předcházet, je sjednat si u některé z pojišťoven cestovní zdravotní připojištění. To uvažuje o nejrůznějších alternativách a komplikacích, které mohou v zahraničí nastat. „U nás myslím velmi dobře funguje asistentská služba, která vyřizuje za naše klienty i velmi problematické situace, které při onemocnění mohou nastat. Včetně toho, že se zdravotníky mluví jejich jazykem a podobně,“ říká MUDr. Havlíček.

SILVIE RISOVÁ, Plzeňský deník, 19.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?