Nejasnosti kolem úhrady sterilizace

26. 11. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Řada nejasností je momentálně kolem úhrady za sterilizace. Zatímco ve většině moravskoslezských nemocnic musí ženy za tuto nevratnou antikoncepční metodu zaplatit, v ostravské fakultní nemocnici je pacientky momentálně hradit nemusí.


Iva BARTOŇOVÁ, redaktorka:
O sterilizaci, tedy nevratnou formu antikoncepce může od dubna požádat každý, komu bylo 21 let. Umožňuje mu to nově přijatý zákon.

Ondřej ŠIMETKA, zástupce primáře, Porodnicko-gynekologická klinika, FN Ostrava: Zákon, který nově upravuje sterilizace, nehovoří nic o úhradách, o tom, kdo to vlastně bude platit.

Iva BARTOŇOVÁ, redaktorka:
Ministerstvo zdravotnictví oponuje.

Vlastimil SRŠEŇ, mluvčí ministerstva zdravotnictví: Zdravotní pojišťovna zaplatí tento zákrok pouze v případě, že se u pacientky jedná o zdravotní důvody.

Iva BARTOŇOVÁ, redaktorka: Fakultní nemocnice ale podle aktuálního právního výkladu zákona přistoupila k tomu, že do konce roku provede sterilizaci všem ženám, které o ni požádají, bezplatně.

Ondřej ŠIMETKA, zástupce primáře, Porodnicko-gynekologická klinika, FN Ostrava: Toho času se nacházíme v takovém přechodném období, kdy nemocnice mají smlouvy s pojišťovnami a na základě těchto smluv by tyto výkony zatím měly být prováděny.

Iva BARTOŇOVÁ, redaktorka: V krajských nemocnicích i v zařízeních sítě Agel od dubna za sterilizace bez zdravotního důvodu účtují od 9 do 15 tisíc. Ženy, které se rozhodnou pro sterilizaci, teď mají šanci podstoupit ji i ambulantně. Zatím jen v jedné ordinaci v Havířově.

Petr KOVÁŘ, gynekolog: Přes plochu a dělohu zavedeme do vejcovodu spirálky na principu kardiovaskulárních stentů. Tyto spirálky se roztáhnou a v průběhu několika následujících týdnů dojde k zarostení vejcovodů, jejich zneprůchodnění, čímž splníme podmínky pro sterilizaci.

Iva BARTOŇOVÁ, redaktorka: Ani v tomto případě pojišťovny zákrok nehradí. Přijde na 25 tisíc. Zájem žen o sterilizaci v Moravskoslezském kraji výrazně klesl. Zatímco dříve jich lékaři provedli desítky ročně, od dubna, kdy se za něj platí, je zájem téměř nulový. Redakce a Iva Bartoňová, Česká televize.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?