Nejlepší vysokoškolský pedagog učí na 1. lékařské fakultě UK

11. 2. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Prestižní Cenu Wernera von Siemense pro nejlepšího vysokoškolského pedagoga obdržel prof. Stanislav Štípek z Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK.


Ocenění převzal na slavnostním galavečeru v pražské Betlémské kapli 5. února 2015. „Za ocenění jsem vděčný a mám z něj upřímnou radost. Rozpaky a snad i trocha skromnosti mě nicméně motivují k další užitečné práci,“ říká laureát ceny prof. Stanislav Štípek.

„Snažím se studenty vést k aktivní účasti na výukovém procesu – naši studenti si mailují s učiteli a sami mohou své pedagogy a výuku hodnotit ve speciálním programu. To všechno je vede k větší samostatnosti a k lepšímu uplatnění v budoucnosti,“ vysvětluje prof. Štípek a dodává: „Studium medicíny sice není možné nahradit počítačem, ale informační technologie mění přípravu studentů na praktickou výuku – kromě textů, schémat a obrázků nabízíme animace, videa, interaktivní přípravná cvičení a simulace – vše dostupné kdykoli a kdekoli a většinou bezplatně.“


Prof. MUDr. Stanislav Štípek, DrSc., (*1941) absolvoval Fakultu všeobecného lékařství UK v roce 1964, již během ale studií pracoval na I. ústavu pro chemii lékařskou a soudní FVL UK jako demonstrátor a asistent. Po pěti letech vědecké práce na Ústavu experimentální biologie a genetiky ČSAV se vrátil na fakultu (dnes 1. lékařskou), kde působí na Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky až doposud. Prof. Štípek stál u zrodu česko-slovenské pedagogické sítě lékařských fakult Medical Faculty Educational Network (MEFANET), je činný mj. v Evropské asociaci pro výuku na lékařských fakultách. Jméno Stanislava Štípka je úzce spjato s počátky e-learningu ve výuce medicíny; tento oblíbený učitel se i nadále podílí na tvorbě WikiSkript – internetových studijních materiálů pro studenty českých a slovenských lékařských fakult, které píšou nejen učitelé, ale i sami studenti.


Cenu Wernera von Siemense vyhlásila již posedmnácté společnost Siemens Česká republika pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nejlepšího vysokoškolského pedagoga a nejlepší diplomové, doktorské a vědecké práce vybírají poroty složené ze zástupců Akademie věd ČR, České konference rektorů, Českého vysokého učení technického v Praze a Univerzity Karlovy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?