Nejraději bych je naklonoval

21. 4. 2015 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce

Několik otázek, a to nejen o Sestře roku, jsme po vyhlášení výsledků soutěže položili také řediteli Fakultní nemocnice v Motole JUDr. Ing. Miroslavu Ludvíkovi, MBA.




Vy jste úspěšně absolvoval tři vysokoškolská studia. Pro ředitele veliké nemocnice je určitě výhoda mít tak široké vzdělání. Je i pro sestry nutné mít vysokou školu, v jejich případě zdravotnickou?

Před dvěma třemi lety bych vám okamžitě odpověděl, že ano. Dnes si tím už úplně jistý nejsem. Pokud nedojde k reformě, díky níž se jim adekvátně přidají i kompetence, čili že se část lékařské péče přesune na sesterskou, což je běžný případ například v USA, nemá to smysl. U nás i v souvislosti s dosažením vysokoškolského vzdělání sester ubývá, s vysokoškolským diplomem už některé nechtějí dělat sestry.

Co byste vy očekával od sestry, kdybyste se ocitl v roli pacienta?

Já jsem se v té roli ocitl, ležel jsem v motolské nemocnici loni na jaře. Sestry na mě byly moc hodné, dokonce za mnou šly až do sprchy, aby mi umyly záda.

To máte u vás v nemocnici takovou protekci?

To ne, ale já jsem měl rozbité rameno, tak sestry správně usoudily, že si ta záda sám umýt nemohu.

Takže sestry to u vás mají dobré. Kdybyste měl kouzelný proutek a s jeho pomocí pro sestřičky něco vyčaroval, co by to bylo?

Já bych naše sestry naklonoval, aspoň většinu z nich.

Stává se, že si pacienti po hospitalizaci vzpomenou a dají i vám vědět, že o ně sestřičky moc dobře pečovaly?

Ano, dostávám děkovné dopisy a e-maily i za práci sester. Jako ředitel nemocnice jsem na naše sestry právem pyšný, každý den se snaží o poctivou a smysluplnou práci.

Má pro ně podle vašeho názoru významný přínos soutěž, jako je Sestra roku?

Samozřejmě, protože je to ocenění jejich práce, je to pochvala a té je hodně zapotřebí. Tohle je navíc pochvala z těch nejvyšších míst, a protože soutěž Sestra roku proběhla férově a opravdu hodnotí sestry podle toho, jaké jsou. Není to podle vzhledu, ale podle schopností. I když… vypadaly všechny taky moc dobře. Jako porotce jsem měl dost těžkou práci z finalistek vybrat jen některé, protože vynikající byly všechny. Sestra roku je podle mě ocenění, které začíná mít opravdu výborný zvuk a kvalitu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?