Nejstaršímu Čechovi s transplantovaným srdcem je 82 let

9. 7. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejstaršímu Čechovi s transplantovaným srdcem je 82 let, je aktivní a stále pracuje. Nový orgán dostal v roce 2005, kdy mu bylo 74 let.


Je klientem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která jen za posledních pět let zaplatila transplantaci srdce 218 svým klientům, celkem za ně dala 225 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý. V úterý uplyne 45 let od první transplantace srdce v bývalém Československu, která se uskutečnila v Bratislavě.

Čtyřiapadesátileté ženě se v roce 1968 podařilo srdce voperovat, ale vydrželo jen asi pět hodin. „Od té doby udělal celý obor obrovský skok vpřed a Česko se zařadilo do skupiny nejúspěšnějších zemí,“ uvedl Tichý. Česko se s počtem 4,7 transplantace srdce na milion obyvatel řadí zhruba na osmé místo ve světě.

Druhý nejstarší klient VZP s transplantovaným srdcem oslavil letos 78. narozeniny, srdce dostal před sedmi lety. Od transplantace třetího nejstaršího klienta VZP uběhlo 14 let a minulý týden oslavil 77 let.

První transplantace srdce v Česku byla 1. ledna 1984 v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Dalším velkým střediskem transplantací je brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. „Pacientů, kteří dostávají nové srdce, přibývá. V roce 2006 bylo srdce transplantováno 29 klientům VZP, loni již 54,“ doplnil mluvčí.

Experimenty s přenosem srdce začaly před více než sto lety. První transplantaci srdce na světě provedl v prosinci 1967 jihoafrický chirurg Christian Barnard. V posledních letech se transplantuje ve světě kolem 5500 srdcí ročně. Transplantace zachraňuje život, výrazně zlepšuje také jeho kvalitu - už v prvních týdnech po operaci se nemocný vrací k normálnímu životu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?