Nejúspěšnější jsou při odvykání kouření starší ženy

7. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženy starší 65 let jsou ve snaze přestat kouřit vytrvalejší než jejich mužské protějšky. Obecně jsou pak starší lidé při odvykání kouření mnohem úspěšnější než mladí kuřáci. Vyplývá to ze závěrů studie amerických vědců. Jen 16 procent kuřáků nad 65 let se do dvou let po odvykací kúře ke svému zlozvyku vrátí...


Ženy starší 65 let jsou ve snaze přestat kouřit vytrvalejší než jejich mužské protějšky. Obecně jsou pak starší lidé při odvykání kouření mnohem úspěšnější než mladí kuřáci. Vyplývá to ze závěrů studie amerických vědců.

Většina protikuřáckých kampaní je však namířena především na mladší kuřáky. „Naše studie ukazuje, že je potřeba přesvědčit i starší generaci kuřáků, že nikdy není pozdě s cigaretami skončit,“ říká doktorka Heather E. Whitsonová z Duke University Medical Center v Severní Karolíně.

„Měli bychom i pro ně vytvořit účinné protikuřácké programy. Je třeba porozumět motivaci starších lidí, která jim při odvykání kouření pomáhá.“

Nižší dostupnost tabáku

Z výsledků výzkumu vyplývá, že jen 16 procent kuřáků starších 65 let se do dvou let po odvykací kúře ke svému zlozvyku vrátilo. Naproti tomu z vyléčených kuřáků v mladší generaci se k cigaretám vrací až 40 procent.

„Nižší míra recidivy může být v této skupině populace samozřejmě spojena s vyšší úmrtností, ale stojí za ní i další faktory, jimiž se odlišují od mladších kuřáků,“ tvrdí Whitsonová.

„Starší kuřáci mají jinou motivaci s kouřením přestat. Jednak je to jejich zhoršující se zdravotní stav, jednak je pro ně mnohem podstatnější finanční stránka kouření. Navíc je pro řadu z nich problém cigarety nakupovat díky omezeným pohybovým schopnostem,“ dodává.

(kha), www.Zdravi.Euro.cz

Zdroj: Reuters

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?