Největší fúze v historii se zatím neuskuteční

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že již nebude činit další nabídky britské firmě AstraZeneca na její odkoupení. Největší farmaceutická fúze v historii se tak přinejmenším odkládá.




Poslední nabídka, již Pfizer britskému konkurentovi učinil, dosáhla téměř 70 miliard liber (asi 2,4 bilionu korun), přesto se od správní rady společnosti AstraZeneca dočkal opět negativního stanoviska. Sloučením obou firem by vznikl největší farmaceutický koncern na světě. „Po odmítnutí návrhu správní rady společnosti AstraZeneca Pfizer oznamuje, že nemá v úmyslu předložit nabídku,“ reagoval americký koncern v krátkém prohlášení. AstraZeneca rozhodnutí přivítala a uvedla, že jí to umožní zaměřit se na vlastní růst.

Půl roku čekání

Pfizer, který je nyní podle výše tržeb druhým největším výrobcem léků na světě, poprvé oslovil společnost AstraZeneca s návrhem na převzetí 5. ledna a pak nabídku ještě třikrát zvýšil. Britská firma, které ve farmaceutickém sektoru patří osmá příčka, všechny nabídky odmítla s tím, že ji výrazně podhodnocují. Firma i britští politici se obávali případného propouštění, zavírání závodů a toho, že AstraZeneca ve Velké Británii přijde o vědecký výzkum.
Pfizer nyní musí podle britských zákonů čekat půl roku, než bude moci učinit novou nabídku. Už po 3 měsících si ale může AstraZeneca svůj postoj rozmyslet a začít s Pfizerem o transakci jednat. „Stále se domníváme, že náš konečný návrh byl přesvědčivý a že na základě nám dostupných informací nabízel za společnost AstraZeneca plnou hodnotu,“ uvedl ředitel Pfizeru Ian Read.
Zda se plán fúze objeví na stole znovu, bude záležet na tom, jak moc v příštích týdnech klesnou akcie firmy AstraZeneca a jak důrazně budou na vedení tlačit její akcionáři. Společnost BlackRock, která je se zhruba 8 % největším vlastníkem AstraZenecy, rozhodnutí jejího vedení podpořila, vyzvala jej však, aby neodmítalo budoucí jednání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?